Őszi virágosítás Nyíregyházán

Tulipánhagymákat duggatnak a NYÍRVV munkatársai a reggeli órákban Sóstón, a központi parkban. Éppen egy különlegességet, az úgynevezett pitcburgi fajtát helyezik a jól előkészített ágyásba. A tavaszi virágzáskor a növény sötétlila szirmaival ékesíti majd a teret a látogatók örömére. A különleges tulipán azonban csak egy a virágos esztétikai élmények sorában. Hetey Botond, a NYÍRVV kertészmérnöke igazi különlegességeket álmodott a város parkjaiba.

Folytonos virágzás

A NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai előreláthatóan csaknem 47 ezer tő kétnyári virágot és 50 ezer darab hagymás növényt ültetnek el október végéig a városi díszágyásokba. Az ültetéseket gondos tervezés előzte meg. A virágok fajtáinak megválasztásánál fontos szempont volt, hogy tél végétől késő tavaszig folyamatosan nyíljanak, továbbá, hogy az ágyások különleges formákat és mintákat ábrázoljanak. Így például a könyvtár előtti ágyás baglyot, a posta előtti tulipánt, a színészháznál található angyalt és ördögöt, Sóstón és az Október 23. téren található ágyások pedig különböző virágmandalákat mutatnak majd.

További képekért kattintson a fotóra!

Színpompás kompozíciók

– Az alapkoncepciónk az, hogy tavasszal egy kis üdeséget, frissességet vigyünk a városlakók közérzetébe. Nyilván a szürke, sötétebb téli hónapok után jólesik az embereknek egy virágos, színpompás város. Továbbra is szempont az, hogy minél hosszabb ideig virágozzanak növényeink. Ennek érdekében különböző tulipántípusokat ültettünk, így gyakorlatilag a kezdeti nyílástól egészen későig láthatunk tulipánokat, emellett a főtereinken megőriztük a város színeit, illetve behoztunk új színvariációkat is. A sötétebb és világosabb tónus, narancs és fekete, kék és sárga, ezek nagyon szépen mutatnak a városban és természetesen meglepetésekkel is készülünk a városlakóknak – emelte ki Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. osztályvezetője.

Különlegességek

A koncepcióhoz igazodva, az idei évben először kerülnek a városi díszágyakba fekete-narancs színkombinációjú virágok, illetve egy óriási szirmú, narancspiros greigii tulipán, melynek csíkos levele önmagában is díszítő értékű. Az egyedi virág a Városalapító Atyák szobránál, illetve Sóstón látható majd. A Korzót liliomvirágú növények, a Hősök terét hagyományosan a város színei ékesítik, a Kálvin téren pedig marad a népszerű geometrikus szalagágy. Az ültetések a Hősök terén kezdődtek, ahol több mint 13 ezer hagymás növényt és árvácskát ültettek el a NYÍRVV munkatársai. Mivel a cél, hogy minél több folyamatosan virágzó terület ékesítse a várost, ezt kétnyári és hagymás növények kombinációjával érik el. Ennek érdekében idén ötezerrel több kétnyári növényt ültetnek el. A munkálatok előre láthatóan a hónap végéig tartanak.

Piszár Tünde