Őszi megbetegedések

Az őszi-téli időszak beköszöntével egyre több a megbetegedés, megnő a forgalom a háziorvosi rendelőkben. Ennek egyik oka, hogy a fűtés beindításával sokkal szárazabbá válik a lakások levegője, ennek következtében a légutak is. Így sokkal fogékonyabbá válunk a különböző megbetegedésekre.

Segíthet az otthoni párologtatás, de ezzel párhuzamosan meg kell erősíteni az immunrendszerünket.
Dr. Soós Zoltán háziorvos elmondta, az őszi-téli megbetegedések jellemzően vírusos eredetűek, kezelésükhöz antibiotikumra sincs szükség, torokfertőtlenítővel, sok folyadékkal orvosolható problémák. Az immunrendszerünket vitaminokkal, gyógynövényekkel is erősíthetjük, például gyömbér és grapefruit cseppekkel.

 

FONTOS AZ IMMUNERŐSÍTÉS, JÓ A VÉDŐOLTÁS



A háziorvos hozzáfűzte, természetes úton a C-vitamint citrusfélékkel, az E-vitamint pedig olajos magvakkal juttathatjuk a szervezetünkbe. A betegségek megelőzésében fontos szerepet játszik a pihentető alvás, a sok folyadékbevitel és a rendszeres testmozgás. Egy erős immunrendszerrel és megfelelő hidratáltsági állapottal a hirtelen hőmérséklet ingadozás, a fronthatások következményei is kiküszöbölhetőek. Az influenza szezonra a korábbi tapasztalatok alapján novembertől számíthatunk, akkor már elérthetőek lesznek az ingyenes védőoltások is. Dr. Soós Zoltán hangsúlyozta, a kételyek ellenére mindenkit arra bátorít, hogy vegyék fel az oltást, hiszen ezzel nem csak magukat, hanem a környezetüket is védik. Jogosultság hiányában felírathatják majd a háziorvosoknál, és megvásárolhatják a gyógyszertárakban.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: internet)