Őszi hangulat a botanikus kertben

Ahogy belépünk a botanikus kert kapuján, megpillanthatjuk az örökzöld növények mellett azokat, melyek az ősz beköszöntével színpompás ruhába öltöztek. Egy közülük a Kaszpi-tengertől délre honos perzsa varázsfa, melynek koronája a karmazsinvörös és lila keverékét öltötte magára. A 30 méter magasra is megnövő varázsfával a park több részén is találkozhatunk, akárcsak az amerikai ámbrafával.

 

A sárgás, lilásvöröses színű lombozattal rendelkező mézgafának is hívott különlegesség 20 méteres és a kozmetikai ipar előszeretettel használja gyantáját. Különleges formájú levelei gyönyörűen mutathatnak egy őszi kollázson vagy asztali dekoráción, érdemes magunkkal vinni párat a lehullott darabokból.

 

Az üvegházak menti kis utat követve találkozhatunk a park egyik igazi sztárjával, a már 15 millió éve létező páfrányfenyővel. A Ginkgo biloba nagyon ősi növényfaj, a jégkorszakot egyedüliként élte túl Kínában, Európába a 18. században hozták be. Most, ősszel a levelei élénksárgává válnak és akár 1–15 nap alatt is lehullhatnak, így sietnünk kell, ha még el akarunk csípni pár, az ágakon maradt darabot.

 

A gyertyános bükkös fáit követve juthatunk el a botanikus kert játszóteréhez. Az itt dolgozók a legfiatalabbakra is gondoltak – mászókákkal, csúszdákkal és izgalmas kalandpályás játszótérrel kedveskedtek számukra. Nincs is jobb egy kiadós játéknál a friss levegőn ebben a madárcsicsergős, mesés környezetben!

 

Ha visszafelé indulunk az idevezető ösvényen, már messziről láthatjuk a barnásvörösre színeződött közönséges vadgesztenyét és a mocsárciprust is, mely a tó vizében lenyűgöző tükörképet mutat.

 

Még egy kis séta után pedig ott állhatunk a különlegesen, már-már labirintusszerűen kialakított Rózsakertben, ahol az utolsó szirmok a nyarat idézik.

Mielőtt elhagynánk Nyíregyháza legszebb kertjét, érdemes utolsó állomásként elidőzni a Japánkertben, megcsodálni az aranyhalakat, és ha időben érkezünk, talán még láthatjuk, ahogy a kanadai júdásfa lehullajtja utolsó levelét!

A mai séta alkalmával megcsodálhattuk a Nyíregyházi Főiskola területén található Tuzson János Botanikus Kert parkját – elidőzhettünk a friss levegőn. Láttuk a perzsa varázsfa, páfrányfenyő és rózsabokrok idei utolsó leveleit, jártunk a tó partján és a játszótéren is. Legközelebb ellátogatunk a növényházakba és megtekintjük az épp nyíló, világszerte különlegesnek tartott növényeket – csak épp Nyíregyházán!