Összetáncolt egy ház árát

Nagy örömmel jött haza hétfőn a Fölszállott a páva sajtótájékoztatójáról a szülői házba Hoksz Attila. A közmédia arra kérte fel, hogy az idei széria egyik arca legyen. A tehetségkutató verseny tavalyi közönségdíjasa egy igazi mesehős lett szülővárosában, Dombrádon. Annyi pénzt táncolt össze a 14 éves fiú, hogy ebből új otthont vásárolhattak.
– Ki volt téve erre a házra, hogy eladó és láttuk, hogy nagyon hosszú, meg nagyon széles. Úgy gondoltam, elférne benne a család és ezért fel is kerestük a tulajt, és sikerült megalkudnunk. Most már 3 hónapja itt élünk ebben a lakásban – mosolygott büszkén Attila.

Hoksz Attila édesanyjával és három fiútestvérével korábban egy szűkös albérletben lakott. A fiúk mindig arról álmodtak, hogy olyan házba költözhetnek, amiben mindenkinek saját szobája lesz. Az elmúlt három hónap a Hoksz fiúk életében arról szólt, hogy mindenki berendezi a saját birodalmát az új házban. Attila nagy lelkesedéssel mutatta meg a szobáját, ami tele van relikviákkal.

A fő szponzor és jótevők is segítettek

Az új házra valót Attila a tehetségkutató szponzorától és jótevőktől kapta. Borbás Marcsi és dr. Balogh Júlia, valamint a közmédia is jelentős összeget adományozott a tehetséges néptáncosnak.
Ez még teljesen hihetetlen számunkra. Ez álomból valóság, Attilának köszönhetően. Ez olyan, mint egy mese. Már most lassan kezdjük megszokni. Nagyon jól érezzük magunkat. Ég és föld a két lakás. Négy gyerek van. Négy fiú. Most már van mindenkinek saját szobája, Attilának köszönhetően – mondta el Hokszné Lakatos Gabriella.

Nyíregyházi pedagógusok fedezték fel

Attila tehetségét nyíregyházi pedagógusok ismerték fel. A tanárok szoros kapcsolatot ápolnak a fiúval és édesanyjával, és mindenben támogatják őket. Azt mondják, Attila eddigi karrierje mesébe illő, amiben hihetetlenül jó érzés részt venni.
– Ez tényleg mesébe illő, egy népmesébe, hogy elindul a kislegény és a végén elnyeri a királylány kezét. Itt nem a királylány kezét nyerte el, hanem a házat, ezért tett is. Táncolt és az emberek szívébe lopta magát, a közönség szívébe, azzal a tisztasággal, ízességgel, amit ő át akart adni, azt, hogy ő mennyire szeret táncolni és mennyire szereti az embereket és a néphagyományt – mondta elérzékenyülve Szalkainé Szénégető Krisztina, a FreeDance Alapfokú Művészeti Iskola táncpedagógusa.

Még balettozni is tanul

Attila szeptembertől felvételt nyert a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolába. Itt is kiváló táncpedagógusok egyengetik az útját. Még balettórára is jár, de nemcsak balettot és modern táncot tanul. Nagyon kemény néptáncórákon is részt vesz. Láthatóan nagy lelkesedéssel veti bele magát a munkába, amit a tanárai is megerősítenek.
– Reméljük, hogy egy nagyon hosszú útnak a legelején tartunk most, de nagyon reménykeltő az a munka, amit már most el lehet vele végezni, illetve hála Istennek, egy nagyon jó osztályba került, aminek mindenképpen motorja vagy húzóereje tud lenni – fejtette ki Mikulics Ádám néptáncpedagógus.

Attila azt mondta, hogyha felnő, táncos szeretne lenni, vagy tánctanár. Most idegen nyelveket is tanulni kezdett, mert azt mondja, soha nem lehet tudni, hol kell majd bemutatni, hogyan jár egy csárdást egy belevaló magyar legény.

Z. Pintye Zsolt