Összeköt bennünket a Zrínyi – visszajöttek a régi diákok

 Péntek este. Ha az ember a Széchenyi utcán halad, meglepődve tapasztalja, hogy a Zrínyi Ilona Gimnázium környékén alig van parkolóhely. A tanórák már rég befejeződtek, a kollégisták már otthon pihennek, mégis folyamatosan nyílik a bejárati ajtó. Középkorú férfiak érkeznek, akik egykoron ugyanezt az ajtót nyitották napi rendszerességgel. Ki tíz, ki húsz, ki harminc éve. Ide jártak, és most visszatértek. Ezt teszik minden ősszel, 33 éve…

Van aki Svájból érkezik

Bent kisebb csoportok beszélgetnek, mindenki a korosztályának megfelelő emberekkel társalog. Egy csapatban játszanak az öregfiúk kézilabda mérkőzésen.

- Minden évben megrendezzük az öregfiúk kézilabda-mérkőzést. Nagyon különleges érzés látni, hogy egyre több generáció találkozik, furcsa is azt mondani néhány csapatra, hogy „öregfiúk” hiszen nemrég érettségiztek, de olyanok is vannak, akik évtizedekkel ezelőtt jártak ide. A zrínyis szív mindenkit hazacsábít, korábban volt aki Svájcból jött a találkozó kedvéért – mondta Huszárné Kádár Ibolya igazgató.

Márton Árpád, és a Mádi testvérek már a pályán melegítenek, Pethő Károly inkább a kispadot választja. Hiába, az a térd már nem a régi. Hanufer Sándor kicsit késve, de annál lelkesebben érkezik, a fiatalok közül Pacza Andráson ugyanúgy áll a kapusmez, mint fénykorában. Tarnavölgyi Gergely sem változott sokat, és a kézilabdától sem szakadt el.

A Bemből a Zrínyibe a kézilabda miatt

- Játékvezetőként is dolgozok, és utánpótlás csapatom is van. Rengeteget adott a kézilabda és a Zrínyi, kétszer nyertünk diákolimpiát. A Bemben kezdtem el a játékot, és a továbbtanulásnál az is szólt a Zrínyi mellett, hogy jó a kézicsapata. Örömmel jöttem most vissza, és van olyan osztálytársam aki Írországból tért haza a meccs kedvéért – mondta Tarnavölgyi Gergely.

A fiatalabb generációt egy valaki köti össze: Bartha Dénes. A testnevelő-edző rengeteg nagy sikert aratott csapataival, és a következő szezonban átadja a stafétát. Bár nyugdíjba vonult, idén még visszajárt edzéseket tartani a jelenlegi csapatnak.

- Tehetségesek, van közöttük olyan, aki válogatott is lehetne. Ehhez az kellene, hogy legyen bennük több becsvágy, akarjanak még jobbak lenni. Ez sok munkával jár, és pályafutásom során sok olyan kézilabdással dolgoztam, aki atlétaként vagy más sportolóként kezdte, de kitartó munkával a legjobbak lettek. Jövőre egy fiatal kolléga veszi át a gárdát, így folytatódik a zrínyis hagyomány, azaz lesz jó kézilabda csapata az iskolának – mondta Bartha Dénes edző.

Dankó László