Összbírói értekezlet Nyíregyházán
Az idegenrendészeti és menekültügyi eljárások számának ugrásszerű növekedése, a két éven túl húzódó ügyek felére csökkenése és a bírósági épületek korszerűsítése. Ez jellemezte a bíróságok 2015-ös évét. Az elmúlt év munkáját Nyíregyházán összbírói értekezleten értékelték. Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kiemelte: a Nyíregyházi Törvényszék kiemelkedő eredményeket ért el a „Szolgáltató bíróságokért” programban.

A számok azt mutatják, sikeres a bírósági szervezet működése. Ezt mondta dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke Nyíregyházán. Kiemelte: az elmúlt négy évben a törvényszéki első fokú ügyek közül 49 százalékkal csökkent a két éven túl húzódó ügyek száma. A járásbírósági büntetőügy szakban 33 százalékos ez a csökkenés.

 

IDEGENRENDÉSZETI ÉS MENEKÜLTÜGYI ELJÁRÁSOK

 

2015-ben a megnövekedett migrációs ügyfélforgalommal érintett törvényszékek mindegyike biztosítani tudta az időszerű ítélkezést, ehhez a meglévő munkaerő hatékony felhasználása mellett ügyeleti és készenléti rendszert dolgoztak ki. Ez az elmúlt évben és idén is nagy terhet ró a bíróságokra.

– Néhány törvényszék munkaterhe óriási mértékben emelkedett – mondta dr. Handó Tünde. – Míg a tavalyi évben szeptember 15-étől a tömeges bevándorlással kapcsolatban mintegy 800 büntetőügy volt a szegedi járásbíróságon, idén csak az első negyedévben 1600 körüli bíróság elé állításra került sor. Volt olyan nap, amikor 106 bíróság elé állítás történt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már 2016 első negyedévében 353 idegenrendészeti őrizet meghosszabbításról döntött a Nyírbátori Járásbíróság, és 358 menekültügyi eljárás került a tárgyalóterembe.

 

EREDMÉNYES A „SZOLGÁLTATÓ BÍRÓSÁGÉRT” PROGRAM

 

Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke elmondta: a Nyíregyházi Törvényszéken és a hozzá tartozó helyi bíróságokon dolgozók létszáma december 31-én 461 volt. Az elmúlt évben a törvényszékre 87 107 ügy érkezett, a befejezett ügyek száma 87 720 volt, folyamatban pedig 31 972 ügy maradt. A Nyíregyházi Törvényszék is csatlakozott a tavaly júniusban országosan meghirdetett „Szolgáltató bíróságokért” programhoz, amelynek kiemelt célja volt, hogy a két évnél hosszabb pertartamú ügyek számát az összes folyamatban lévő ügy számhoz képest 20 százalékkal csökkentsék. A 10 hónapon át tartó program során országosan 27 százalékkal sikerült csökkenteni az ilyen ügyek számát, a legeredményesebb a Nyíregyházi Törvényszék volt, itt 313-ról 190-re csökkent a két éven túli ügyek száma, a csökkenés így kiemelkedő, 39,3 százalékos volt. Felújításokra országos viszonylatban a Nyíregyházi Törvényszék jutott a legtöbb forráshoz, 380 millió forinthoz. Ebből többek között megvalósult a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tárgyalótermi berendezésének korszerűsítése, a Toldi utcai épületben lévő vizesblokkok felújítása, szigetelési munkák és az irattár kapacitásának növelése, több bíróságon energetikai korszerűsítésre került sor, a Bocskai utcai épületben pedig életmentő defibrillátort helyeztek el. Jelenleg is több beruházás zajlik és a Nyíregyházi Törvényszéken további fejlesztéseket terveznek.

– Az idei terveink között szerepel, hogy akár pályázati forrásból, akár saját forrásból, valamelyik épületünkben ügyfélcentrumot alakítsunk ki, ami a bírósághoz való hozzáférést egyszerűsítené mind az ügyfelek számára, mind pedig a belső ügyvitelt könnyítené – mondta dr. Nyakó Zsuzsanna. – Jelenleg ugyanis ügyfeleket azokban a kezelőirodákban fogadunk, ahol a belső ügyvitel, az iratkezelés rögzítése történik.

 

SIKERES ORSZÁGOS PROGRAMOK

 

A Nyíregyházi Törvényszék több országos programban, köztük a tanúgondozói hálózat kiépítésében, a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás, az áldozatvédelmi, illetve a Nyitott Bíróság programban is részt vett. 2015-ben eredményes volt a bírósági közvetítő eljárás is, ehhez az ügyfelek érdekében Nyíregyházán a Toldi utcai épületben és a Mátészalkai Járásbíróságon közvetítői szoba kialakítását tervezik.

F. A.