Orvosnál jártak a tigriskölykök

Orvosi vizsgálatra vártak ma délelőtt a Nyíregyházi Állatparkban a kis szibériai tigrisek. Két hete születtek a sóstói kertben, s eddig apjuktól külön, édesanyjuk mellett töltötték idejüket. Most elválasztották őket az anyjuktól, hogy megvizsgálhassák őket.

További képekért kattintson a fotóra!

A tigriskölykök most még olyanok, mint a kismacskák, a gondozók és állatorvosok nyugodtan a kezükbe vehették őket.
– Kéthetesen még mondhatjuk, hogy jámborak ezek az állatok – mondta dr. Papp Endre állatorvos, a Nyíregyházi Állatpark igazgatóhelyettese. – A szibériai tigrisek elég fejletlenül jönnek a világra, kell két-három hét, amíg összeszedik magukat. Az első vakcinázásukat még kézből végezzük, de az utolsó vakcinázásuk idejére rendelkeznek mindazon fegyverekkel, amelyekkel egy kifejlett tigris is rendelkezik, úgyhogy a végén már csak altatópuskával, illetve fúvócsővel tudjuk elvégezni a beavatkozásokat.

A kis szibériai tigrisek átestek az első orvosi vizsgálaton, ahol megállapították, hogy egyikük hím, a másikuk pedig nőstény, és teljesen egészségesek. Mivel édesanyjuk és édesapjuk, Pamír és Borisz már a korábbi utódaik születésekor is igen gondos szülőknek bizonyultak, jó esély van arra, hogy a tigriskölykök minden gond nélkül felcseperednek.

A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. Alfajai mindegyike veszélyeztetett, a szibériai tigriseket pedig jelenleg a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolják, hiszen alig 400 egyed él belőle a szabad természetben. Megritkulásának oka a rájuk és fő táplálék állataira, a szarvasokra, vaddisznókra irányuló orvvadászat, valamint a természetes élőhelyeinek pusztulása. A Nyíregyházi Állatparkban a kistigrisek születése nemcsak a látogatók, hanem a sóstói kert munkatársai számára is nagy öröm, mert a szibériai tigriskölykök szülei kitűnő genetikai állománnyal rendelkeznek, így az utódok az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram komoly alapját képezhetik.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)