Országos zongoraverseny – Boros Misi Nyíregyházán járt

Magyarország fiatal virtuóza, Boros Mihály játszott a XIV. Országos Zongoraverseny ünnepélyes megnyitóján a Vikár Sándor Alapfokú Művészeti Iskolában. A Magyar Televízió tehetségkutató műsora kicsik korcsoportjának győztese a tévéműsor óta koncertezett már Stockholmban, New Yorkban, Tokióban, most Nyíregyházán kápráztatta el a versenyre érkezett közönséget.

– Nekem a zongorázás szinte egy játék, mert azt csinálhatom, amit szeretek – mondta Boros Mihály. – Nagyon örülök, hogy nem úgy ülök le a zongorához, hogy „jaj, most gyakorolnom kell”, hanem úgy, hogy most gyakorolni fogok, és ezt szeretem nagyon.

 

IDÉN 71 NÖVENDÉK MUTATJA MEG TUDÁSÁT

 

14. alkalommal rendezik meg az Országos Zongoraversenyt Nyíregyházán. A rangos megmérettetést háromévente tartják meg. Idén 42 intézményből 71 versenyző méri össze tudását.

További képekért kattintson a fotóra!

– Az alapfokú művészetoktatásban, ha a zongorát nézzük, mint hangszert, ez a legrangosabb megmérettetés, hiszen az egész országból egy hét területi válogató után jutnak ide a növendékek, és vesznek részt ezen az országos döntőn – mondta Tamás Attila, a Vikár Sándor Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

 

FONTOS A TEHETSÉGGONDOZÁS

 

A zongoraverseny megnyitóján dr. Ulrich Attila alpolgármester azt mondta: Nyíregyháza számára egyrészt azért fontos a megmérettetés, mert három helyi növendék is részt vesz a versenyen, és az ország számos pontjáról érkeznek ide vendégek, másrészt azért, mert a város nagy hangsúlyt fektet a fiatalok tehetséggondozására.

– Megpróbáljuk őket olyan helyzetbe hozni, hogy ne csak szakmai körben, hanem más, például városi rendezvényeken is felléphessenek – mondta dr. Ulrich Attila. – Közönség előtt játszhatnak hangszeren vagy éppen szavalhatnak, megmutathatják, amit tudnak.

A háromnapos rendezvényen a Vikár Sándor Alapfokú Művészeti Iskolában korcsoportonként mutatják meg a növendékek tudásukat.

– Egy Bach művet fogok játszani, egy Mendelssohnt és egy Bartók művet – mesélte Békési Bertalan, aki Budapestről érkezett a versenyre. – Ezek közül Bartók műve a kedvencem, mert egy kicsit erőszakos, és abba bele tudom adni minden energiámat.

Az országos zongoraverseny zárásaként március 20-án, vasárnap délelőtt 10 órakor a Vikár Sándor Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében díjkiosztó ünnepélyt és gálahangversenyt tartanak.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)