Országos tisztifőorvos: az oltásnál továbbra is előnyt élveznek az egészségügyi dolgozók

Továbbra is előnyt élveznek az egészségügyi dolgozók a koronavírus elleni védőoltás beadási rendjében - mondta az országos tisztifőorvos a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte, hogy eddig 130 ezer ember kapta meg a vakcinát, közülük 120 ezren egészségügyi dolgozók. Azonban "még mindig nem teljes itt a létszám", ezért változatlanul arra kérte az érintetteket, hogy jelentkezzenek az immunizálásra. Fontos, hogy teljes körű védettséget élvezzen az első vonalban harcoló csoport - vélekedett. Kórházi oltópontok egészségügyi dolgozók részére: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

Szerdán 36 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezett a Pfizertől, legközelebb egy hét múlva várható szállítmány - közölte az országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy ezt a mennyiséget gyorsan beadják majd.

Az oltások számának csak a vakcinaszállítmányok szabnak határt, ezért abban reménykednek, hogy egyre több oltóanyag kap engedélyt az Európai Unióban és így minél több ember beoltható lesz.
Regisztráció védőoltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/

"Minden területet felkutatunk az unión belül és kívül, ezért vizsgáljuk az orosz és kínai vakcinákat is. Reméljük, hogy a közeljövőben megnyílik az alakom a tömeges oltások elkezdéséhez, mert csak ez fog elvezetni a (járványügyi) korlátozások feloldásához" - fogalmazott.

Müller Cecília örömét fejezte ki, hogy felmérések szerint egyre többen bíznak a védőoltásban és egyre többen igénylik. Eddig 1 millió 755 ezren regisztráltak már az oltásra: 1,1 millióan interneten, 655 ezren postai úton küldték be regisztrációs igényüket. Ez mutatja azt is, hogy az emberek felismerték az oltás fontosságát, hiszen mindenki szeretné visszakapni korábbi megszokott életét - mondta.

A tisztifőorvos jelezte, az egészségügyi dolgozók és a szociális intézményben lakók és dolgozók után szeretnék elkezdeni a 89 évesnél idősebbek oltását. Őket elsősorban otthonukban keresi majd fel vagy a háziorvos, vagy egy oltócsoport. Hozzátette: felmérték, hogy mennyien tartoznak ehhez a korcsoporthoz, és közülük már tízezren jelezték, hogy szeretnének védőoltást. Müller Cecília kérte a családtagokat, segítsék az időseket a regisztrációban, postai levél visszaküldésében.

Arra a kérdésre, előfordulhat-e, hogy a nap végén a fel nem használt oltóanyagot "kiöntik", Müller Cecília azt válaszolta: "a vakcina manapság aranyat ér", ilyen nem fordulhat elő, az oltópontokon dolgozók jól tudják a feladatukat. Azért fontos az előjegyzés, hogy kiszámítható legyen az aznapra szánt vakcinamennyiség.

Az országos tisztifőorvos közölte: Magyarország 19,7 millió oltóanyagot kötött le különböző gyártóktól az unióban. A lekötéstől függetlenül a szállítás és az engedélyezés folyamata akadozik, nem elégíti ki a kívánt szükségletet - tette hozzá. "Sokkal többet szeretnénk és tudnánk oltani, de meg kell elégedni azzal, ami van" - fogalmazott.

A járványügyi adatokról szólva elmondta, azok kedvezően alakulnak, a vírusmutáns közösségi terjedését még nem észlelték.

"Nyílik az olló" az aktív fertőzöttek és a gyógyultak között, vagyis egyre többen gyógyulnak meg a fertőzésből - fogalmazott. Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken: most 109 405 fertőzöttet tartanak nyilván, 233 232 ember pedig már felgyógyult a betegségből.

Koronavírussal összefüggésben 4218 embert ápolnak kórházba, közülük 294-en szorulnak lélegeztetőgépre - ismertette.

 

Forrás: koronavirus.gov.hu