Országos tisztifőorvos: a vírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet
Fotó: Illusztráció

A koronavírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília a higiéniás szabályok betartását kérte mindenkitől. Úgy fogalmazott: a bevezetett szabályok működnek, ha betartjuk azokat, tudjuk laposítani a járványgörbét, ami a koronavírus első hulláma alatt is cél volt.

Felhívta a figyelmet a maszk helyes használatára, a távolságtartásra, és arra, hogy nagy felelősség hárul mindenkire. Fontos, hogy saját magunk, közösségünk és családunk egészségének megtartása érdekében ne lanyhuljon a figyelem - kérte az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 1173 fővel nőtt a beazonosított, pozitív koronavírus fertőzöttek száma, így már 26 832 főt tartanak nyilván aktív fertőzöttként. Jelezte, hogy ebben az időszakban tizennégyen hunytak el, életkoruk 55 és 78 év között volt, mindannyian krónikus betegségekkel küzdöttek.

A tisztifőorvos megemlítette, hogy jelenleg 154 ember van lélegeztetőgépen, a gyógyultak száma meghaladja a 11 ezret, míg a járvány ideje alatt már 843 097 PCR-tesztet végeztek el.

Müller Cecília arra kérte a háziorvosokat, hogy az Országos Mentőszolgálat elektronikus mintavétel kérési rendszerét használják, amelyen keresztül elektronikus űrlap kitöltésével gyorsabban kérhetnek mintavételezést a mentősöktől.

Kérdésre elmondta, hogy a Covid-betegeket ellátó intézményekben rendelkezésre áll a koronavírus-fertőzöttek kezelésében használható remdesivir hatóanyagú gyógyszer. Bejelentette, hogy hazai gyártó, a Richter Gyógyszergyár is állít elő ilyen készítményt és rendelkezésre bocsátja a kórházak számára.

 

Forrás: MTI