Országos Könyvtári Napok

Idén már egy évtizedes múlttal készülnek a könyvtárak az őszi Könyvtári Napok eseményeire, amelyhez a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 11. alkalommal csatlakozott. A hét napig tartó rendezvénysorozat célja egyrészt, hogy népszerűsítse a könyvtár nyújtotta szolgáltatásokat, másrészt hogy egészen új köntösben mutassanak be sokak érdeklődésére számot tartó témákat.

 

Több helyszín, gazdagabb program

 

A 2016-os évben a nyíregyházi központi könyvtár mellett a fiókkönyvtárak is helyszínt biztosítanak számos programnak. 

– Az információhoz való jutás minden embernek alkotmányos joga. Így ebben az évben a belvárosban élőknek és a külterületeken lakóknak is kínálunk színes programokat mindenféle témakörben – mondta Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

 

Pallérozni az elmét

 

A rendezvénysorozattal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón jelen volt dr. Ulrich Attila, a város alpolgármestere, aki hangsúlyozta, a könyvtár eseményei mindig kiemelt támogatást élveznek az önkormányzat részéről, hiszen az olvasás pallérozza az elmét, szellemileg frissen tart, így valamennyi korosztály számára ajánlatos tevékenység. 

– Nagyon fontos, hogy az emberek sokat olvassanak, ezáltal tájékozódjanak és a szókincsük gyarapodjon. Ami nemcsak a gyerekekre igaz, hanem a középgenerációra és az idősekre is, mert az olvasás az agyat műveli, gondolkodásra készteti és így folyamatosan szinten tartja. Ez a rendezvénysorozat is egyfajta olyan dolog, ami támogatandó, ezért vagyunk mindig itt, minden könyvtári rendezvényen, hogy legalább felhívjuk a figyelmet arra, hogy mennyire fontos dolog az olvasás – fogalmazta meg gondolatait az alpolgármester.

 

Programok mindenkinek

 

A könyvtári eseménysorozat városi programja október 3-án Budaházi István, nyíregyházi költő új verseskötetének kiállítással egybekötött bemutatójával nyitja meg kapuit. Az idei kínálat bár sokak érdeklődésére tarthat számot, elsősorban a fiatalabb korosztályra fókuszál.

 

Zöld Könyvtár

 

Október 4-én, a Zöld Könyvtár Napján a környezeti fenntarthatóság témakörét járják körbe ismeretterjesztő előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal. Október 5-én indul a Nagy Könyvtári Beavatás, amelynek része lehet a lakosság is.

 

Múltidéző

 

Október 6-án gróf Vécsey Károlyra és az aradi vértanúkra emlékeznek a szervezők. „Én szőke városom” címmel irodalmi sétán vehetnek részt az érdeklődők. 14 órától Paulinyi Zoltán építészmérnök, a könyvtár első építészének emléktábláját avatják fel.

 

Sherlock Holmes

 

Október 7-én Légy Te is Sherlock Holmes! címmel, a kiszabadulós játékok mintájára könyvkereső versenyre várják az érdeklődőket. Jelentkezni még lehet a mediatar@mzsk.hu e-mail címen.

 

Legek

 

A Könyvtári Legek idén sem hiányozhatnak a programkínálatból. Keresik a nyár könyvfalóját, a könyvtár legidősebb, legfiatalabb, legtöbbet kölcsönző olvasóit és a legtöbbet olvasó családot is.

 

Bringával a könyvtárba

 

Október 8-án Mozdulj ki! Bringával a könyvtárba címmel vetélkedővel egybekötött városnézésre és könyvtár-túrára várják az olvasni és mozogni szeretőket.

 

Könyves Vasárnap

 

Október 9-én pedig a Könyves Vasárnap keretén belül elsősorban a családoknak kínálnak programokat. Bemutatják a Nyíregyháza Könyve 2016 című kiadványt is. 16.30-tól pedig Szücsinger – Szűcs Krisztián és Sztálinger Balázs szórakoztatják majd a látogatókat.

Piszár Tünde