Országos informatikai versenyen Kazai Péter

– Mikor kezdett érdekelni a számítástechnika világa?

– Már általános iskolában magával ragadt ez a világ, és kisebb versenyeken nyertem is. De igazából a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium első évében kezdtem el komolyabban foglalkozni ezzel a témával.

 

AZ ALKALMAZÁS VILÁGA ÉRDEKLI

 

– Melyik területe fogott meg leginkább?

– Leginkább az informatika alkalmazói része érdekel, vagyis a szövegszerkesztés, táblázatkezelés és az adatbáziskezelés.

[REKLAM]

– Milyen versenyeken mérettetted már meg magad?

– Az öt év alatt minden éven indultam a Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékversenyen és többnyire dobogós helyezéssel zártam. Emellett a kaposvári AJTP-s informatika csapatversenyen is hasonló eredményeink születtek. Mindkét versenyen országos első helyzett is voltam. Az eddigi legnagyobb érdemem, hogy két éve az informatika OKTV 17. helyét sikerült megszereznem.

 

ORSZÁGOS DÖNTŐRE KÉSZÜL

 

– Bejutottál az informatikai OKTV döntőjébe, milyen volt az előző forduló?

– Az előző forduló kicsit rosszabbul sikerült, mint ahogy vártam, bár a megyében a legtöbb pontot én szereztem. (nevet) Egyes részek könnyen mentek, de voltak feladatok, amelyeket csak részben tudtam megoldani. Az adatbáziskezelés a gyenge pontom, mert azt kezdtem el legkésőbb tanulni, így abban van némi hiányosságom.

[REKLAM]

– Hogyan készültél az országos fordulóra?

– Minden egyes nap a felkészülésről szólt. (nevet) Hétről hétre egyre több délutánt és estét fordítottam a korábbi éves feladatok megoldására és a szakirodalom olvasására. Az utolsó hetet már teljes egészében a gyakorlás foglalta el, reggeltől estig.

 

RENGETEGET KÉSZÜLT AZ ORSZÁGOS FORDULÓRA

 

– Milyen élményekkel tértél haza a döntőről?

– Kiváló lehetőség volt arra, hogy megmérettessem a tudásom. A táblázatkezelés az, ami igazán érdekel, mert van benne logika és könnyebb rájönni a megoldásra, az ilyen típusú feladatok nagyon jól sikerültek. 15. lettem, de ennek az eredménynek is nagyon örülök, hiszen már az megtiszteltetés, hogy bejutottam a döntő fordulóba.

– Vannak további terveid az informatikával, esetleg a továbbtanulás területén?

– Szeretnék továbbra is foglalkozni az informatikával, de az alkalmazói rész mellett szeretnék más területeket is megismerni, úgyhogy a Miskolci Egyetemre készülök mechatronika mérnök szakra.

Farkas Fanni