Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Versenyt rendeztek az Eötvös Gyakorlóiskolában

Az Eötvös Gyakorlóiskolában 11. alkalommal, Nyíregyházán 15. alkalommal kerül sor a verseny megrendezésére – tájékoztatta szerkesztőségünket Nagyné Mussó Judit franciatanár, versenyszervező.

A 7-10. osztályos tanulók részére meghírdetett Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Verseny lebonyolításához a 2020/2021-es tanévben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Tehetség Program 800.000 Ft támogatást biztosít.

Egyetemi oktatók, középiskolai és általános iskolai tanárokból álló szakmai team dolgozik együtt a verseny sikeres megvalósulásáért.

A rendezvény célja a francia nyelv népszerűsítése, a tehetséges tanulók felkutatása és számukra versenylehetőség biztosítása, a francia nyelvet tanuló diákok személyiségfejlesztése, készség- és képességfejlesztése, a felkészítő tanárok tehetséggondozó munkájának segítése.

A járványhelyzethez igazodva egy írásbeli forduló és egy online szóbeli forduló lebonyolítása valósulhat meg. A tanulmányi versenyre 6 kategóriában, az ország különböző településeiről, 50 iskolából, 504 tanuló nevezett.

Az írásbeli forduló lebonyolítására 2021. május 11-én került sor.

A versenyzők saját iskolájukban az egészségügyi szabályok betartásával írták meg az írásbeli forduló feladatlapjait. A megoldásra 60 perc állt a versenyzők rendelkezésére.

Az írásbeli fordulón elért eredményről a versenyzők 2021. május 19-ig kaptak értesítést. Az online szóbeli fordulóra kategóriánként 10 tanuló kapott meghívást.

A verseny döntőjén 60 versenyző 28 intézményt képvisel az ország különböző településeiről (Budapest, Debrecen, Dunakeszi, Eger, Gödöllő, Győr, Hódmezővásárhely, Miskolc, Monor, Pannonhalma, Pécs, Nyíregyháza, Sárbogárd, Szeged, Szentes).

Az online szóbeli forduló időpontja: 2021. május 28. (péntek) 9 óra.

A szóbeli fordulón a versenyzők három zsűri előtt adnak számot szóbeli kifejezőkészségükről, kommunikációs készségükről.

7-8. osztályos versenyzők (I. II. kategória)
A zsűri tagjai: Baranyiné Szilágyi Gabriella, Lengyelné Ötvös Judit 

9. osztály A csoport, 9. osztály B csoport versenyzői (III. IV. kategória)
A zsűri tagjai: Babicz Gyöngyi, Dr. Szilágyi Ildikó 

10. osztály A csoport, 10. osztály B csoport versenyzői (V. VI. kategória)
A zsűri tagjai: Nagyné Dr. Schmelczer Erika, Frédérick AIRAULT 

A verseny további támogatói:

- Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

- Nyíregyházi Egyetem

- Budapesti Francia Intézet

- Franciatanárok Magyarországi Egyesülete       

A díjazott versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak az oklevelet, könyvjutalmat és tárgyjutalmat postán juttatják el a verseny szervezői.

 

Forrás: Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium