Országos angol nyelvű vitaverseny zajlott a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban

 A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium hosszú évek óta kiváló szakmai kapcsolatot ápol a Debreceni Egyetemmel, mint partnerintézménnyel. Négy évvel ezelőtt az angol nyelvhez köthetően egy újabb szállal kapcsolódott iskolánk az egyetemhez, pontosabban az Angol-Amerikai Intézethez. Az iskola egykori diákja, az angol tanszék oktatójaként a Debate országos angol nyelvű vitaverseny indulásakor az alma máterét javasolta az egyik elődöntő helyszínéül. Akkor elkezdődött ez a hagyomány a Kölcseyben és folytatódik minden év novemberében. 2018. november 16-án nyolc csapat részvételével ismét a Kölcsey adott otthont az egyik országos fordulónak. Debrecenből, Budapestről, Egerből, Karcagról és Nyíregyházáról érkeztek a diákok és tanáraik. A vita tételmondata aktuális témára utalt: A mesterséges intelligencia fejlődése fenyegetést jelent az emberiség számára.

A színvonalas verseny a Karl Popper vitaformátum alapján zajlott és a két 3-3 fős zsűri a kritikus gondolkodást, a jó kommunikációs készséget, kooperációs hajlandóságot a csapatban és önállóan végzett munkára való képességet is értékelte.

Az összesített pontszám alapján egy nyíregyházi és egy budapesti csapat jutott a döntőbe, oldalágon pedig a debreceni és miskolci elődöntők lezajlása után más csapatok is bekerülhetnek.

A verseny szervezője, koordinátora a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetének adjunktusa Dr. Venkovits Balázs, a Kölcseyben pedig Torda Tamásné Nagy Ildikó mesterpedagógus, szakértő a kapcsolattartó és a helyszíni szervezési feladatok felelőse