Országos 6. és 8. helyezés

A tanév elején Bartháné Hagymásy Zita tanárnő buzdítására osztályunkból 4 csapat jelentkezett erre az izgalmas és új ismeretekkel teli komplex természettudományi versenyre, ahol már tavaly is megmérettettük magunkat és nagyon szép eredményekkel tértünk haza.

A levelezős fordulók előtt minden csapatnak egy előzetes feladatot kellett elkészítenie, melyben a zsűrik kicsit közelebbről, akár egy videó vagy fénykép segítségével is megismerhetik a lelkes versenyzőket. Majd csak ezután következett az igazi megpróbáltatás három, igazán nehéznek mondható, sok utánajárást igénylő írásbeli fordulón keresztül. A harmadik forduló után a versenynek ezen része lezárult. Az interneten figyelemmel követtük az eseményeket, pontokat, és nagy izgalommal vártuk a döntőbe került csapatok névsorát. Az eredmény megszületése után úgy véltük, szorgalmas munkánk meghozta gyümölcsét, hiszen 66 csapat közül Zebrák, illetve Szibériai tigrisek nevű csapataink az országos fordulóba kerültek, vagyis a legjobb tízben voltak. A nagy öröm és izgalom mellett viszont a felkészülésről sem szabadott megfeledkeznünk. A verseny döntőjére prezentációt, valamint háztartási hulladékból összefabrikált használati tárgyat kellett készíteni minden részt vevő csapatnak. Nehéz feladat volt kiötleni a tárgy konstrukcióját és egy erőfajtáról megszerkesztett Power Point előadás sem jelentett kis akadályt (de megbirkóztunk vele).

Elérkezett a várva várt nap, amikor autóval a döntő helyszínére, a Nyírbátori Református Általános Iskolába utaztunk. Szívélyesen, tízóraival fogadtak minket. A használati tárgyak bemutatása pár szóban történt. A Szibériai tigrisek (vagyis mi), egy lyukas lepedőből készítettünk csomózással lábtörlőt, a Zebrák pedig chipszes zacskóból csináltak táskát. Majd megkezdődött az igazi megmérettetés 4 állomáson keresztül. Az első állomás felfrissített minket egy kis sport keretében. A második állomáson műveltségi tesztet töltöttünk ki, majd egy kémiai kísérletet magyaráztunk meg. Végül az utolsó állomáson a prezentáció bemutatása következett. A versenyzés után, kissé fáradtan fogyasztottuk a finom ebédet, ezután, akinek kedve volt, megnézhette a várost. Az eredményhirdetésre ezután került sor.
A csapatok nagyon szépen szerepeltek és gyümölcsöztették tudásukat. A Zebrák csapata országos 8., a Szibériai tigrisek országos 6. helyezést értek el a 7-8. osztályos kategóriájában. A szép helyezést könyvjutalommal, oklevéllel és egy apró kis ajándékcsomaggal jutalmazták. A nap végén boldogan és fáradtan tértünk haza és már tervezgettük a jövő évi versenyen való részvételt is.

Dankó Csenge 7. b

Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium