Országos 4. helyezést ért el a Kölcsey gimnázium csapata

Az orosz klasszikusok nyomában című, a diákokat az orosz kultúrával megismertető versenyt minden év januárjában hirdetik meg.

A Kölcseyből Ben Slimenené Czipa Boglárka tanárnő tanítványai, Guti Eszter, Novák Nóra 12. a osztályos, Makay Klára és Torda Sztella 11. a osztályos tanulók neveztek be.
Az első fordulóra a 70 középiskolából jelentkező négyfős csapatok tavasszal nyújtották be pályamunkáikat. Ezek eredményei alapján a 10 legjobb, közöttük a Kölcsey, bekerült a szeptemberben a Lakiteleki Népfőiskolán megrendezett második fordulóba.

[REKLAM]

A versenyzők minden évben mind az első, mind pedig a második fordulón új, az eddigi években nem szereplő feladatokat kapnak. Idén az első fordulóra Lev Tolsztoj Feltámadás című művének elolvasása után a diákoknak egy oknyomozó újságíró szerepébe bújva Nyehljudov herceggel kellett interjút készíteniük a Maszlova-per, valamint a Maszlovához fűződő érzelmeiről faggatózva, illetve Gogol Tarasz Bulbájának megismerése után a kozákok orosz történelemben betöltött szerepéről, valamint a műben fellelhető nemzedéki konfliktusról kellett esszé formájában értekezniük. A feladatok között mindig szerepel történelmi kérdés is. Idén a Patyomkin-cirkálót kellett lerajzolniuk úgy a diákoknak, hogy a hajó ablakaiban szöveges formában az 1905-ös forradalom eseményeinek is szerepelniük kellett. Csehov Cseresznyéskertjének egy tetszőleges részletét pedig el kellett játszaniuk, s valamilyen adathordozón beküldeniük az első forduló határidejének lejárta előtt a többi feladattal együtt.

A döntőre 2016. szeptember végén került sor Lakitelken. A tíz csoport szeptember 22-én a Lakiteleki Népfőiskolára az előzetesen kiadott olvasmányok alapos ismeretével, valamint filmélménnyel gazdagodva érkezett meg, s vetélkedett szeptember 23-án és 24-én egymással a fődíjért, egy moszkvai ötnapos utazásért. Lakiteleken Goncsarov Oblomovjából kaptak kérdéseket, Csehov Platonov című drámája ihlette Nyikita Mihalkov-film, az Etűdök gépzongorára esszékérdés tárgyát képezte, történelemből pedig I. Miklós és II. Sándor korát dolgozták fel kvízkérdések és keresztrejtvény formájában. A diákoknak Kandinszkij és Tatlin képeit is fel kellett ismerniük.

Kellemesen elfáradtak a csapattagok és a tanárnő is, hiszen ő is izgult tanítványaiért. Nagyon nehéz, az orosz történelemhez és irodalomhoz kapcsolódó feladatokkal birkóztak meg a lányok. Sikeresen vették az akadályokat, meg is dicsérték a csapatot a zsűritagok. Kiemelték többek között, hogy igencsak jeleskedtek esszéírásban.

A vetélkedőhöz mindig tartozik kulturális program is. Szeptember 23-án este a debreceni Csokonai Színház színművésze, Kiss Gergely Máté Csehov- és Tolsztoj-novellákkal kápráztatta el a vetélkedő diákokat és a tanáraikat.

[REKLAM]

Izgatottan várták 24-én az eredményhirdetést. Óriási volt az öröm, amikor kihirdették, hogy csak az ország két legjobb gimnáziuma előzte meg őket, a veszprémiek és a budapesti Fazekas gimnázium két csapatától néhány ponttal lemaradva szerezték meg a 4. helyet. Tehát országos 3. lett a Kölcsey a gimnáziumok között.

Oklevéllel és könyvjutalommal tértek haza és elégedetten, hiszen az eredményes, alapos szaktanári felkészítő munka és a lányok kitartó szorgalma meghozta gyümölcsét.

Gratulálunk tanárnőnek és a csapat tagjainak az elismerésre méltó eredményhez!

Torda Tamásné

Kölcsey Ferenc Gimnázium