Orosz delegáció a főiskolán

Orosz pedagógus-delegáció látogatott el a Nyíregyházi Főiskolára. A tanárok a pedagógusképzés iránt érdeklődnek, Nyíregyházára kifejezetten az általános iskolai tanárok oktatása miatt látogattak el.
Az idei érkező szakemberek iskolai és iskola előtti, középiskolai és szakképzés terén dolgoznak. Látogatásuk az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésével valósult meg.

– Az EMMI felkérésére szerveztük ezt a mai délelőttöt – mondta Parragné Horváth Ilona, a nemzetközi kapcsolatok koordinátora. – Szverdlovszk megyéből érkezik egy orosz pedagógus delegáció, kifejezetten a tanárképzés érdekli őket. Feltételezem, hogy elsősorban annak a jelenlegi helyzete és állása, hiszen ebben az intézetben, illetve a hozzá tartozó főiskolában a tanmenetek készítésével és tanterek fejlesztésével foglalkoznak egészen a csecsemő kortól a felsőoktatásig.

Az orosz vendégek a Közép-Urál térségéből érkeztek Magyarországra. Azt mondták, a pedagógusképzés mellett a szervezési feladatokra kíváncsiak.

– Az alapfokú oktatástól egészen a felsőfokú oktatásig minden terület érdekel – mondta Okszana Vlagyimirovna Gredina, a Szverdlovszki Terület Képzésfejlesztési Főiskola rektora. – Elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogyan történik itt az oktatásügy szervezése.

Az orosz pedagógusok vidéki látogatásuk során a Nyíregyházi Főiskola mellett a Debreceni Egyetemet tekintették meg.

Erdős József