Örömmel adjuk hírül: nyit a Sóstói Múzeumfalu!
Fotó: Szarka Lajos

Március 12. és 15. között négynapos nyitórendezvényre készülnek a skanzenben.

– Az eddigi gyakorlattól eltérően már márciustól fogadjuk vendégeinket. Ötvözni fogjuk a március 15-ei megemlékezést egy kis játékossággal és népi elemekkel: kicsik és nagyok is találhatnak maguknak érdekes programot – tájékoztatta szerkesztőségünket a Sóstói Múzeumfalu.

Március 12-én főszerepbe a gyerekek és családok kerülnek: babatornával nyitják a napot, majd gyerekeknek szóló népzenei foglalkozás mellett bábelődás várható.

Március 13-án huszárokat láthatnak a vendégek teljes pompájukban. Megismerhetik a huszárság történetét, fegyvereit és ruházatát. A Jármi portán Koszta Zoltán bőrműves új időszaki kiállítását nyitják meg. A Szatócsboltunk udvarán a Pilvax kávéház szellemében Kossuth kiflit és korabeli édességet kínálnak. Az érdeklődők megismerhetik a 19. századi kávékultúrát, egész napos kávékülönlegességek kóstolása mellett.

– Március 14-én a ’48-as események szellemében készülünk, ahol vándormuzsikus és élőszavas mesemondó szórakoztatja a publikumot. Március 15-én új időszaki viseletkiállításunkat nyitjuk meg. A nap során betyárok és szablyavívók mutatkoznak be, és tanítják az arra fogékonyakat. Napközben több alkalommal is hallhatunk ágyúdörgést, mellyel tisztelgünk a forradalmároknak. A rendezvény napjain kincsvadász játékkal teszteljük a gyerekek tudását és figyelmét: ha sikeresen teljesítik a feladványokat, apró ajándékkal kedveskedünk nekik. Kézműves foglalkozás keretein belül pedig változatos remekműveket barkácsolhatnak a vállalkozó kedvű gyerekek. S hogy legyen mit hazavinni, vásárfiát a standokon szerezhetnek be a családok. Jegyáraink kedvezményesen 1.000 forintos felnőtt és 500 forintos diák/nyugdíjas áron válthatóak meg, 6 év alatt és 70 év felett a belépés ingyenes. Március 15-én pedig díjmentesen látogatható a Múzeumfalu! – áll a közleményben.