Örökségturisztikai fejlesztés

A nemzetgazdaság fejlődésének egyik kiemelkedő pillére a turizmus, amely az elmúlt években folyamatosan fejlődött Magyarországon – ezt a turizmusért felelős helyettes államtitkár mondta Nyíregyházán. Dr. Ruszinkó Ádám kiemelte, már 2013 is rekordévnek számított a szférában, a statisztikák, eredmények pedig tovább javultak idén.

– A belföldi vendégszám 10 százalékkal, a belföldiek költése 15 százalékkal és a külföldi vendégeknek pedig szintén 10 százalékkal emelkedett, tehát úgy gondolom, mind vendégszám, mind pedig gazdasági eredményesség szempontjából egy kiemelkedően jó évet fogunk tudni zárni – mondta dr. Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár.

Többek között erős vállalkozások, így fejlődő szállás- és vendéglátóhelyek is szükségesek ahhoz, hogy térségünkben továbbra is sikeres legyen a turizmus – véli a megyei közgyűlés elnöke, aki azt mondta, a folyamat azonban visszafelé is igaz, hiszen ha a turizmuson keresztül megismerik a térséget, akkor másfajta gazdasági szférák is erősödhetnek.

– Nem csak a szolgáltatások, hanem ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi tevékenység is, tehát ez a multiplikátor hatás nagyon fontos ebben a tevékenységben, és meggyőződésem szerint a turizmus fejlesztésének egy máig kellően ki nem aknázott része a megyében az örökségturizmus, az épített örökségturizmus is, azoknak az értékeknek a bemutatása, amelyekben olyan gazdag megyénk és az ország többi része talán kevésbé – mondta Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke.

Szabolcs-Szatmár-Beregben több olyan program is fut, amely az örökségvédelemmel kapcsolatos. Az év elején indult a Turisztikai örökség Kis-Európában című projekt, amely egy határon átnyúló együttműködési program finanszírozásaként 20 hónapig tart. Eddig többek között elkészült egy örökségturisztikai előtanulmány, amely a romániai Szatmár megye, Kárpátalja, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye épített, valamint szellemi turisztikai örökségeit összegzi.

– 2015 első negyedévében elérhető lesz a projektnek egy honlapja, ahová közzétesszük a felméréseink eredményeit, illetve többek között a térségben található kis- és középvállalkozások elérhetőségeit is, összhangba hozva a terület attrakcióival, ezáltal a turisták képet kaphatnak arról, hogy ha ide látogatnak, akkor mit és hogyan lehet megtapasztalni, illetve hol és kinél milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe – mondta Fekete Viktor, projekt koordinátor.

A megközelítőleg 400 ezer eurós költségvetésű projekt keretében úgynevezett e-learning csomag is elérhető lesz majd a honlapon, amelynek célja, hogy a kis-európai térségben működő, elsődlegesen turisztikai szolgáltatók újabb információkat kaphassanak arról, hogyan használhatják ki a mai modern eszközöket saját bevételeik és eredményességük növelése érdekében.