Örökségtúra a Felső-Tisza-vidéken, a Középkori Templomok Útján – Az ismeretlen Szatmár

Ezen az örökségtúrán folytatjuk a Felső-Tisza-vidék örökséghelyszíneinek feltérképezését, a Középkori templomok útja felfedezését, de ezúttal egy igazi kuriózumot kínálunk az érdeklődőknek. Útunk a szatmári tájra vezet, de annak is az erdőháti részére, amely kevéssé ismert a közvélemény számára. A szatmári Erdőhát a Tiszahát és Szamoshát közé eső területe, ahol számos érdekes, de kevéssé ismert középkori templom található. Ezeknek a templomoknak műemléki értékei, falképei, középkori műrészletei az elmúlt évek során megvalósuló helyreállítások és restaurátori kutatások során láttak napvilágot. Ezen templomok közül méreteivel, magasba törő hét szintes tornyával kiemelkedik a Gutkeled nemzettség által alapított gacsályi református templom, amely valaha a Felső-Tisza-vidék leghatalmasabb kazettás mennyezetével rendelkezett. A szomszédos zajtai római katolikus templom 2010-es régészeti kutatása során izgalmas középkori részletekre bukkantak a régészek. A középkori eredetű túrricsei református templom a szatmári eredőhát egyik legszebb református műemléke, melynek 18. századi fa berendezései lenyűgöző látványt nyújtanak. A szomszédos Vámosorosziban a néhány évvel ezelőtti kutatások látványos falfestéseket hoztak a felszínre, a templom helyreállítása során a templom értékes berendezéseinek a restaurálása is megtörtént. A kölcsei református templom helyreállítása már évekkel ezelőtt elkezdődött, a restuarátori kutatások során megtalálták a gótikus falkép töredékeket és a karzat eredeti festését. A templom kuriózuma a 18. században épült fa harangláb, amely szerepel a világörökségi várományos listán. Következő állomásunk a sonkádi református templom, melynek sikeres és rendkívül látványos műemléki helyreállítását az ezredfordulón Europa Nostra díjban részesítették. A sonkádi református templom kétségkívül a Felső-Tisza-vidék legszebb műemlékei közé tartozik. Ellátogatunk az Öreg-Túrhoz, amely a Magyarország egyik vadregényes folyója, a vizitúrázók kedvelt célpontja. Az örökségtúra utolsó állomása Tiszacsécse, Móricz Zsigmond szülőfaluja, ahol megtekintjük a Móricz emlékházat és a szintén világörökségi várományos listán szereplő tiszacsécsei református templomot.

Indulás:

Gyülekező 7:00-től Nyíregyházán a Hatzel téri parkolóban, indulás 7:30-kor. A buszra csak azok szállhatnak fel, akik előzetesen regisztrálnak és a szervezők megerősítették részvételi szándékukat. Saját személyautójával természetesen bárki csatlakozhat. Igény esetén felszállási lehetőséget Fehérgyarmaton biztosítunk, amennyiben ezt a regisztráció folyamán igénylik a résztvevők.

Létszámkeret:

Az örökségtúra lebonyolítását egy 54 fős busszal tervezzük. Az első 54 jelentkezőnek tudunk a buszon helyet biztosítani. Azok a jelentkezők, akik nem férnek el a buszon személyautóval követhetik a csoportot. Amennyiben jóval magasabb lesz a jelentkezők száma, a szervezők megvizsgálják még egy busz bérlésének a lehetőséget, amelyet már csak az önköltség megfizetése esetén vehetnek igénybe a jelentkezők. Ehhez legalább 54 + 20 fő jelentkezését várjuk. A második busz önköltség mértékéről a későbbiekben nyújtunk tájékoztatást, a beérkezett jelentkezések tükrében. Amennyiben egy jelentkező regisztrált, de a regisztrációját követően kiderül, hogy mégsem tud részt venni, a felhívásban megadott jelentkezési határidőig jelezze a megadott e-mail címen. Ezúton is felhívjuk a figyelmet, hogy azok a jelentkezők, akik regisztrációjuk ellenére, a visszamondás elmulasztása esetén nem vesznek részt a túrán vagy időben nem mondják le, azonnali hatállyal törlésre kerülnek a Középkori Templomok Útja Egyesület címlistájáról, a későbbiekben pedig nem kívánjuk fogadni ezeknek a jelentkezőknek a regisztrációját. Megértésüket köszönjük!

Útvonal: 

Nyíregyháza – Fehérgyarmat - Gacsály – Zajta – Túrricse – Kölcse – Sonkád – Tiszacsécse – Fehérgyarmat - Nyíregyháza

Tervezett program: 

7.30 Indulás
9.00 Gacsályi református templom
10.00 Zajtai római katolikus templom
11.00 Túrricsei református templom
12.00 Kölcsei református templom
13.00 Ebéd Sonkádon
14.00 Séta az Öreg-túr partján, ismerkedés a Túrral
14.30 Sonkádi református templom
15.30 Tiszacsécsei Móricz emlékház
16.00 Tiszacsécsei református templom
18.30 Várható érkezés Nyíregyházára

Költségek:

Az örökségtúra időtartama alatt az első 50 jelentkezőnek a buszköltséget ingyenesen biztosítja. Amennyiben a nagyfokú érdeklődésre való tekintettel még egy buszt indítunk. második busz önköltségéről a későbbiekben nyújtunk tájékoztatást, a jelentkezések tükrében. A túra alatt szervezett idegenvezetést, szakvezetést ingyenesen biztosítjuk. A templomok látogatásáért a gyülekezetek nem kérnek belépődíjat, de megkérünk minden résztvevőt, hogy egyéni adománnyal, perselypénzzel támogassák az egyházközségeket a templomok látogatása során. A Móricz emlékház belépődíja 200 Ft. Az emlékház belépődíját az első 30 jelentkezőnek ingyenesen biztosítjuk. Akik személyautóval követik a csoportot, azok számára az útiköltség természetesen önköltséges.

Az étkezés önköltséges. Szervezett étkezési lehetőséget igény esetén a Sonkádon az Öreg-Túr mellett található üdülőterületen biztosítunk. A regisztráció során étkezési igényét jelezze a szervezők felé. Csak azoknak biztosítunk étkezési lehetőséget, akik ezt a regisztráció folyamán jelzik. A menüajánlat őzpörkölt sóba főtt krumplival, savanyúsággal, szilvalekváros süteménnyel, pálinkával, melynek ára 2000 Ft/fő. Speciális étkezési igényeket jelen program lebonyolítása során nem tudunk vállalni, amennyiben ilyen igénye merül fel, vegye fel a kapcsolatot közvetlenül a szolgáltatóval. Akik személyautóval követik a csoportot, azok számára az útiköltség természetesen önköltséges.

Szervező:

Deák Attila és Deák-Rabi Eszter
Idegenvezető:
Szatmári István és Cservenyák Katalin
(Középkori Templomok Útja Egyesület)

Jelentkezési határidő:

2018. november 14. (24:00 óra) a megadott elérhetőségeken. Kérjük jelentkezésüket minél hamarabb küldjék el

További információk:

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383; +36 30/446-7060
www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja


A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel  nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk!