Őrizetes menekültek a szomszédban

Nyírbátorban 2002-től működik zárt idegenrendészeti központ, amely jelenleg őrzött szállásként funkcionál az idegenrendészeti eljárásban elrendelt őrizetek végrehajtása céljából.

Fél évig, csupa férfi

Az őrzött szálláson, egyedülálló felnőtt férfiakat helyeznek el az idegenrendészeti eljárásban elrendelt őrizetek végrehajtása céljából. A külföldiek jogellenes beutazásuk (tiltott határátlépés) és tartózkodásuk miatti kiutasításuk kitoloncolással történő végrehajtásáig, 6 hónapig tartózkodnak ott. Amennyiben a külföldi a menekültügyi hatóság döntésével nem ért egyet, akkor a döntéssel szemben jogorvoslattal élhet. Ebben a kérdésben a bíróság dönt – tájékoztatott a megyei főkapitányság.

Délnyugat-Ázsiából, Észak-Afrikából

Mint megtudtuk: jellemzően Afganisztánból, Szíriából, Marokkóból, Algériából, Pakisztánból származnak, és döntően a szerb–magyar határt jogellenesen átlépve érkeztek Magyarország területére. 2016-ban eddig egy esetben történt atrocitás az őrzött szálláson, amikor két fogvatartott személy egymásra támadt. A rendőrség Nyírbátorban is mindent megtesz azért, hogy az ott élő emberek biztonságban érezzék magukat – írta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Odafigyelnek a specialitásokra

Ami pedig az ellátásukat illeti: a fogvatartott külföldiek részére vallásuk előírásainak megfelelő, napi háromszori étkezés biztosított. Vannak speciális kérések, ezek jellemzően a vallási hovatartozással kapcsolatos, egyéni étkezési szokásokhoz kapcsolódnak. A rendőrség ezeket az igényeket igyekszik kielégíteni. Az őrizetesek tájékoztatása, szabadidejük strukturált eltöltése érdekében 2011 óta szociális és közösségi munkások dolgoznak ott, folyamatos az egészségügyi ellátás, beleértve a pszichológiai és pszichiátriai segítségnyújtást is.
Az őrizetesek fogva tartása nyitott zárkarendszerben történik, a közös helyiségeket a napirend szerint szabadon használhatják, biztosított a szabadlevegőn tartózkodás, sportolási lehetőség, imaszoba, látogató fogadása, telefonálási, internetezési és vásárlási lehetőség. A jellemzően muszlim vallású őrizetesek részére – különösen Ramadán idején – a napirend igazodik a vallási előírásokhoz – kaptuk az információkat a rendőrségtől.

(Szerző: Tarczy Gyula)

(Fotó: internet)