Óriási! Ezer adag kenyérlángos készül a Városnapon

A sipkays diákok segítségével az eddigi, valaha készült legnagyobb tirpák kenyérlángost tálalják majd fel a Kossuth téren. A finomsághoz közel félszáz tanuló és tanáraik 50 kg lisztbõl és élesztõbõl gyúrnak kenyértésztát. A szobányi méretû tésztát 40 kg túró és 30 liter tejföl keverékével kenik meg. Tovább fokozva az ízeket, 40 kg szalonnát sütnek rá. Végül 25 kg lilahagymakockával és kaporral hintik meg. Az így elkészült, közel 200 kg-os kenyérlángost sütés után az érdeklõdõ nyíregyháziak kóstolhatják meg.

ÚJABB KIHÍVÁS

Tóthné Zsigó Zita, az NYSZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Középiskolája és Kollégiuma igazgatója azt mondta, egy iskola számára rendkívül fontos az, hogy jó kapcsolata legyen a várossal, illetve a városlakókkal, ezért is vágnak bele az óriási kenyérlángos elkészítésébe. Hozzátette, egy szakképzõ iskola számára kiemelt jelentõséggel bír, hogy meg tudja mutatni, a diákjai milyen szakmát tanulnak, illetve, hogy a szakmájukban mennyire felkészültek. Az iskola tanulói és szakoktatói nem idegenkednek a feladattól, hiszen 2016 õszén a Tirpák Fesztiválra elkészítették a város több mint kétezer szeletes tortáját. A diákok most is nagy lelkesedéssel készülnek a kihívásra. Persze, nemcsak kenyérlángos, hanem számos érdekes program várja majd a kilátogatókat. Errõl részletesen olvashatnak az alábbi plakáton.

(Szerzõ: Mikita Eszter)

TIRPÁK KENYÉRLÁNGOS

Hozzávalók (adag/háztartási tepsi):
0,4 kg liszt; 0,02 kg élesztõ; 0,10 kg olaj vagy vaj; 0,1 l tej vagy víz; 0,01 kg só; 0,03 kg cukor; 0,3 kg túró; 0,15 kg füstölt szalonna; 0,4 l tejföl; 0,003 kg kaporlevél; 0,15 kg lilahagyma.

Elkészítése:
1. A langyos (34 oC) vizet vagy tejet a cukorral és élesztõvel összekeverjük, liszttel meghintjük, letakarjuk és meleg helyen kelesztjük a kovászt kb. 10 percig.
2. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sót, majd a kovásszal dagasztjuk. A sima, hólyagos tésztához hozzákeverjük a zsiradékot (olaj vagy vaj). Liszttel meghintve, letakarva 40 percig meleg helyen kelesztjük.
3. A túrót, a tejfölt és a kaprot összekeverjük.
4. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk (serpenyõben szárazon pirítjuk).
5. A lilahagymát apró kockára vágjuk.
6. A megkelt tésztát, a tepsi méretére nyújtjuk és 160 oC-os sütõben elõsütjük.
7. A hûlt tésztára rákenjük a túrót, megszórjuk a sült füstöltszalonna-kockával és a lilahagy¬ma¬koc-kákkal.
8. Elõmelegített sütõben (160 oC) 10 perc alatt készre sütjük.

(Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma)