Óriási előrelépés várható a közlekedésben!

Közel harminc napirendi pontot tárgyalt a mai napon Nyíregyháza közgyűlése. Többségében olyan kérdésekben hozott döntést a képviselő-testület, melyek közvetlenül befolyásolják a városlakók életminőségét. Napirendre került például a város közbiztonsága. Erről Illés László tartott beszámolót. A városi kapitányság vezetője elmondta, tavaly a 2014-es évhez képest csökkent a bűncselekmények száma és javult a nyomozások eredményessége. Nyíregyháza rendőrsége ezzel a statisztikával a megyei jogú városok között pedig a harmadik legeredményesebbnek számít. A képviselők pártállástól függetlenül elismerték a rendőrség áldozatos munkáját, bár többen hozzáfűzték, még mindig sok a teendő. Póka Imre, független képviselő arról számolt be, hogy a Kertvárosban reggelente a közlekedők nem tartják be a KRESZ szabályait, gyakori a gyorshajtás. Nagy László a szocialisták képviselője pedig azt mondta, a közbiztonságot illetően soha nem lehet elégedettnek lenni. A városvezetés úgy véli, a korábbi cél, hogy látható legyen a rendőrség, megvalósult, és a megyeszékhelyen működő több mint 130 térfigyelő kamera is komoly szerepet játszott a felderítésben és megelőzésben.

[REKLAM]

– Az a fajta szemléletváltás, hogy vigyük ki a rendőrséget annak idején az utcákra, segítő, látható rendőrség legyen, azt gondolom, megvalósult. A térfigyelő kamerarendszerek kiépítése különböző területekre ismét egy nagy eredményt jelent, illetve még van számtalan feladat. Nagyon fontosnak tartom a jövőben, mint orvos is a drogprevencióra való odafigyelést, amire meg is vannak a különböző tervek, különböző preventív megoldások. Összességében azonban a FIDESZ frakció nagyon elégedett a rendőrség munkájával – mondta dr. Adorján Gusztáv, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője.

 

ÖNKORMÁNYZATI RENDÉSZETET!

 

A Jobbik képviselői a beszámoló kapcsán újból felvetették, hogy Nyíregyházán hozzanak létre önkormányzati rendészetet. – Az önkormányzati rendészet abban különbözik a meglévő szervektől, hogy szervezetileg egy hatáskörben működnének és nagyobb jogkörrel rendelkeznének az eljárást illetően. Ezzel próbálnánk még jobb irányba terelni Nyíregyháza közbiztonságát – tette hozzá Béres Csaba, a Jobbik önkormányzati képviselője.

 

MEGÚJULÓ ÚTSZAKASZOK

 

A rendőrség mellett a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség is éves beszámolót tartott. Tavaly a megyeszékhelyen 812 tűzeset történt és a környéken 538 műszaki mentésben vettek részt a tűzoltók. Az évértékelő után kiderült, a katasztrófavédelem újabb eszközökkel fog gazdagodni az önkormányzat jóvoltából. A képviselő-testület zöld utat biztosított a Fenntartható városi közlekedésfejlesztési pályázati programnak. Ez alapján megújulhat a Debreceni út és Kígyó utca kereszteződése, a Törzs utca mindkét végén pedig a jobbra kanyarodó sávot bővítik, valamint a Semmelweis kereszteződésében négyágú körforgalom épül. Mivel az irányító hatósággal sikerült megállapodni, a korábbi 500 millió helyett ezekre a célokra 1 milliárd forintot kaphat a város. Így a Törzs, a Semmelweis utca és az Orosi út között, valamint a Kígyó utcától a Tünde utcán át végig a Kállóin a Csárda utcáig, bicikliút épülhet.

 

40 ÚJ BUSZ IS ÉRKEZIK

 

Nyíregyháza polgármestere ehhez hozzáfűzte, a városban 6 milliárd forintból valósulhat meg a busz- és a vasútállomás fejlesztése, a külterületeken is folytatódik az új aszfaltutak építése és több mint 40 új busszal gazdagodik a városi közlekedés.

További képekért kattintson a fotóra!

– Ez a közlekedés biztonsága miatt, és a gyorsítás, a folyamatos közlekedés megteremtése miatt is fontos. Fontos, hogy a nyugati elkerülő tovább épül, fontos, hogy intermodális csomópontra 6 milliárdot nyertünk. Fontos, hogy folytatjuk a kerékpárutak építését. Fontos az is, hogy új buszaink lesznek. Folyamatban van a pályázat. Tehát a közlekedés területén a város a következő 2-3 évben óriásit fog előrelépni – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

A szocialista önkormányzati képviselők is üdvözölték a közlekedés fejlesztését. Nagy László azonban hangsúlyozta, többek között a Szegfű utca rekonstrukciójával már 2010 előtt is foglalkozott az akkori önkormányzat. – A 2010 előtti önkormányzat is minden ciklusban, több ponton beavatkozott a város közlekedési életébe. Én azt gondolom, hogy minden önkormányzatnak, minden önkormányzati vezetésnek alapvetően fontos az, hogy a veszélyessé vált, balesetveszélyesebbé vált csomópontokat megfelelő módon, akár közlekedésszabályozással, akár átépítéssel megpróbálják biztonságosabbá tenni – húzta alá Nagy László, az MSZP frakcióvezetője.

 

SÉTÁNYOK, PARKOK ÉPÜLHETNEK SÓSTÓN

 

A képviselő-testület támogatta azt a pályázatot is, amelynek segítségével Sóstógyógyfürdőn valósulhat meg majd újabb fejlesztés. Mint kiderült, a nemzeti gyógyhelyek számára írt ki tendert a kormányzat. Nyíregyháza így 998 millió forint állami támogatásból rendezheti Sóstógyógyfürdő központjában a közterületeket. A forrásból többek között sétányok, parkolók épülhetnek és összeköttetés jöhet létre a különböző vendéglátó- és szálláshelyek között. A Településfejlesztési Operatív Program forrásait megcélozva egy önerőt nem igénylő, de több mint 2 milliárdos pályázati programot is támogattak a képviselők. Ennek segítségével mintegy 2500 hátrányos helyzetű álláskeresőnek segítenek majd munkát találni, többek között képzésekkel. A közgyűlésen végül az is elhangzott, hogy pályázati forrásból szerzett 60 millió forintból megújul az Alma utcai háziorvosi rendelő, a Szent István utcán pedig parkoló épül a Városi Rendelőintézetnél.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)