Orbán Viktor felakasztására buzdít egy Facebook-csoport

Akkor a miniszterelnök kilövését tartotta „demokratikus” megoldásnak. A nyíregyházi DK 2014-ben elhatárolódott a saját tagjától, s kezdeményezte kizárását a pártból. Az oldalon azóta is folytatódik az uszítás, most azt írják: „A diktátorokat a világon a nép haragja ölte meg!!! Orbán most rajtad a sor!!! A magyar nép nem akarja, hogy egy diktátor sanyargassa a magyar népet.” Mindezt egy akasztófa képével illusztrálták.

Természetesen keressük Hunyadi Jánost, a nyíregyházi DK elnökét, hogy kizárták-e már soraikból az uszító tagjukat, illetve, hogyan lehet az, hogy a nyíregyházi szervezet neve alatt a miniszterelnök megölésére buzdítanak, s milyen lépéseket tesznek ennek megakadályozására.

 


 

DK: semmiféle kapcsolat nincs a párt és a miniszterelnök kivégzésére buzdító Facebook-csoport között

Budapest, 2015. október 20., kedd (MTI) – A Demokratikus Koalíció (DK) közlése szerint semmiféle kapcsolatban nem állnak az Orbán Viktor miniszterelnök kivégzésére buzdító Facebook-csoporttal. Az ellenzéki párt helyreigazítást kér a csoportról beszámoló Átlátszó blogtól.

A DK keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a blogbejegyzés tartalma számos félreértésen és téves információn alapul.

A párt tájékoztatása szerint a Facebook-csoport adminisztrátorát a DK már tavaly májusban jogerősen kizárta tagjai soraiból, így ő semmilyen módon nem tekinthető a párt tagjának, vagy véleményformálójának.

Hozzátették: az adminisztrátor – a pártból történő kizárása óta – a csoport nevében rosszhiszeműen, nemcsak a párt engedélye nélkül, hanem kifejezetten annak ellenére használja a Demokratikus Koalíció nevét.
A DK szerint a csoportban azért található meg Niedermüller Péter, a párt európai parlamenti (EP-) képviselője, a párt alelnöke, mert a zárt csoport működése lehetővé teszi, hogy bárkit meg lehessen hívni a megkérdezése nélkül. Valaki anélkül is taggá válhat egy ilyen csoportban, hogy ismerné annak tartalmát – magyarázták.

A közleményben azt írták, a DK azt kérte az Átlátszótól, hogy igazítsa helyre cikkét, mert szerintük „világosan látszik”, hogy a Facebook-csoport semmilyen kapcsolatban nem áll a DK-val, annak adminisztrátora pedig nem tagja a DK-nak.

Az Átlásztó blog hétfőn arról írt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kivégzésére buzdít egy Facebook-csoport. A cikk szerint a webcímében a Demokratikus Koalíció Nyíregyháza nevet tartalmazó csoport több mint háromezer tagot számlál, egyik tagja Niedermüller Péter is.

Korábban az volt olvasható a csoport leírásában, hogy „A diktátorokat a világon a nép haragja ölte meg!!! Orbán most rajtad a sor!!! A magyar nép nem akarja, hogy egy diktátor sanyargassa a magyar népet.” Kedd délelőtt már csak annyi állt a leírásban: „A világon a diktátorokat a nép haragja ölte meg”, illetve a csoport létrehozójának és adminisztrátorának neve.

 


 

A cikkhez korábban feltöltött képen, melyen az ominózus Facebook-oldal kedd reggeli állapot szerinti fotója látható, Diczkó József, a Csabai Lászlóné vezette, MSZP irányította önkormányzat egyik cégvezetője is szerepelt, mint a zárt csoport egyik tagja. Diczkó József telefonon jelezte szerkesztőségünknek, hogy soha nem volt tagja ennek a csoportnak, s elhatárolódik minden ilyen jellegű politikai megnyilvánulástól.

 


 

– Az illető személynek a politikai állásfoglalásai ezek a megnyilvánulások, ezek felvállalhatatlanok, nem méltók a DK-hoz, és ezért az elnökségünk egyhangúlag úgy döntött, hogy ezt az embert kizárja a sorából – mondta el a Nyíregyházi Naplónak Hunyadi János.

A DK nyíregyházi alapszervezetének elnöke hozzátette, G. József valóban a DK tagja volt, azonban olyan nézeteket vallott, ami miatt tavaly kizárták a párt soraiból. Hunyadi János felháborítónak tartja a közösségre jellemző hangnemet, és G. József megnyilvánulásait, és azt is, hogy ezeket a gondolatokat a Demokratikus Koalícióval mossák össze.

– Azt tudjuk, hogy használja a Demokratikus Koalíció nevet, tehát nagyon sok Facebook-csoportot ez alatt a név alatt hoz létre, de igazából ezekben a csoportokban nem a DK-t támogató, hanem a DK-t támadó bejegyzéseket tesz. Ez, ami legutóbb történt, nagyon felháborít bennünket, mert mi úgy gondoljuk, hogy a politika nem ilyen eszközökkel kell, hogy dolgozzon. A politikában vannak ellenfelek, de azokat a vitákat, csatákat a politika eszközeivel kell megvívni – mondta Hunyadi János.

 


 

A Facebook-csoporttal kapcsolatos hír a nap folyamán országos figyelmet kapott, különféle hazai portálok számoltak be róla. Időközben a csoport háttérképe is módosult. Az akasztófát ábrázoló grafika helyett egy, a miniszterelnök képét megjelenítő profil szerepel, kiegészülve egy felirattal: „A magyar történelem legaljasabb bűnözője!”