Operatív törzs: csütörtöktől karanténkötelezettség nélkül lehet Romániába utazni

Csütörtöktől karanténkötelezettség nélkül lehet Magyarországról Romániába utazni - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

 Kiss Róbert alezredes elmondta: a romániai országos járványügyi operatív törzs az európai betegségmegelőzési és járványvédelmi központ hétfői adatai alapján frissítette a magas kockázati besorolású országok listáját. A román rendvédelmi szervek döntése alapján csütörtök hajnaltól Magyarország nem szerepel az emelt kockázatú országok között - tette hozzá.

Ismertette, hogy a rendőrök az elmúlt 24 órában 39 esetben intézkedtek azért, mert tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelően viseltek maszkot. Az üzletekben, közintézményekben ugyanezért a szabályszegésért 37 esetben volt szükség intézkedésre.

Közölte: tömegközlekedési szabályszegések miatt szerdáig összesen 472 intézkedés történt - szerdán 35-ször figyelmeztetéssel, négyszer szabálysértési feljelentéssel éltek a rendőrök - a kereskedelmi üzletekben és egyéb helyeken pedig már 844 esetben kellett intézkedni a rendőröknek a jogszabály hatályba lépése óta. Utóbbi esetekben szerdán harmincszor figyelmeztetéssel, kétszer helyszíni bírsággal és ötször szabálysértési feljelentéssel éltek a rendőrök - mondta Kiss Róbert.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról is tájékoztatott, hogy a szeptember 21. óta érvényben lévő járványügyi védelmi intézkedések megszegőivel szemben szerdáig összesen 1316 esetben intézkedtek a rendőrök, túlnyomó többségben - 1126 alkalommal - figyelmeztették az állampolgárokat.

A Magyarországon személyforgalomban átutazók ellen, a tranzitálási szabályok megsértése miatt szerdán 58 rendőri intézkedés történt, ebből 57 helyszíni bírság kiszabásával, egy pedig szabálysértési feljelentéssel zárult.

Kiss Róbert beszámolt arról is: szerdán 11 960 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre hatósági házi karanténban lévőknél. Hozzátette: szerdán 3343 hatósági házi karantént rendeltek el az országban - ebből 513 azoknak a száma, akik külföldről tértek haza - így összesen jelenleg 24 710 karantén van érvényben. A regisztráltak között 1081-en vannak olyanok, akiket a mobiltelefonjukra letöltött applikáción keresztül elektronikusan ellenőriznek.

Az alezredes kiemelte: 474-re emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma, ezekben eddig 90 gyanúsítottat hallgattak ki.

Arról is beszámolt, hogy zökkenőmentes a forgalom az ország határain, a közlekedők a csanádpalotai, röszkei, tompai és beregsurányi határátkelőn számíthatnak 2-3 órás várakozásra.

Kérdésre válaszolva Kiss Róbert elmondta, hogy a beutazási szabályokról szóló kormányrendelet speciális szabályokat határoz meg az ingázókra. Egyrészt a szomszédos állam polgárai és az ott élő magyarok legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres sávon belül beutazhatnak Magyarország területére.

Másrészt a magyar határtól számított 30 kilométeres sávon belül élő magyarok a szomszédos államokból visszatéréskor mentesülnek a járványügyi korlátozások alól akkor, ha külföldi tartózkodásuk nem haladta meg a 24 órát, és a szomszédos államban a magyar határtól számított 30 kilométeres sávon belül tartózkodtak.

 

Forrás: MTI