Operatív törzs: Az országban mind a 7 koronavírus-teszt laboratórium éjjel-nappal működik

Operatív törzs: Az országban mind a 7 koronavírus-teszt laboratórium éjjel-nappal működik
Operatív törzs: Az országban mind a 7 koronavírus-teszt laboratórium éjjel-nappal működik

Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kórházparancsnokok vasárnap kapják kézhez megbízó levelüket és ezután kezdhetik meg működésüket. Elsődleges feladatuk a készletgazdálkodási szabályok, valamint az információ áramlás biztosítása lesz, valamint az objektumok védelme. Munkájukkal tehermentesítik a statisztikai adatszolgáltatásban az egészségügyi dolgozókat – fűzte hozzá.

Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte, hogy újabb 65 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 408-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt két idős, alapbetegségekkel küzdő beteg. Ezzel 13-ra emelkedett a vírusban elhunytak száma. Átlagéletkorul 69 év.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelen pillanatban 14-en szorulnak intenzív kezelésre.

Közölte, hogy az országban mind a hét laboratórium éjjel-nappal működik, nincsenek elmaradások. Eddig összesen 12,148 vizsgálatot végeztek.

A koronavírus tünetei a láz, száraz köhögés és fáradság, izomfájdalom, hidegrázás. A betegség ritkán jár váladékképződéssel járó köhögés – mondta. Egészséges személyeknél néhány nap alatt lezajlik a betegség, de fontos, hogy ők is kötelezően maradjanak otthon, családtagjuktól elkülönülve. Az elmúlt napok kormányzati intézkedéseit értékelve elmondta, hogy azok szigorításokat tartalmaznak és azt javasolta, hogy mindenki tartsa be ezeket a rendelkezéséket, és maradjanak otthon és csak szükség esetén menjenek nyilvános helyekre.

Kiemelte, hogy rendelkezésre állnak a kapacitások így az ágyak, az orvosok és a gyógyszerek is.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy vannak pozitív leletet produkáló egészségügyi dolgozók, ők és családtagjaik is karanténban vannak. Elkészült egy eljárásrend, amelyen keresztül besorolják az egészségügyben dolgozókat, hogy mennyire kitetettek a kockázatoknak.

A kockázatbecsléseket a foglalkoztató intézmények végzik. A tesztek egyik részét a laboratóriumokban végzik, ahol a vírus örökítőanyagát tudják kimutatni, míg más tesztelési módszerekkel utólag kimutatható, ha valaki korábban már megfertőződött. Mindkét tesztelési eljárásnak megvan a maga szerepe  – hangsúlyozta a tiszti fő orvos.

A magyar halálozási adatokat értékelve elmondta, hogy az ok nem kiugróan magasak nemzetközi mércével mérve.

Hozzátette, hogy nincs értelme ezeket az adatokat vizsgálni, mert országonként más és más a tesztelés módszere és azok időbeni kifutása.

„Magyarországon időben történtek a védekezési lépések, és bízunk benne, hogy a járvány görbe lapos marad és nem terheli az egészségügyi rendszert” – emelte ki.

Koronavírussal fertőzött a nagymágocsi idősek otthona egyik lakója – erősítette meg a sajtóinformációkat Müller Cecília. Az otthonban 268-an laknak, a hatóságok megkezdték az ilyenkor szokásos járványügyi intézkedéseket.  A lakók közül heten pozitív tesztet produkáltak de az intézményi dolgozók közül senki nem fertőződött.

hirado.hu