Operatív törzs: Aki ma regisztrál, már holnap megkaphatja az oltást

A legfrissebb, koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információkról tájékoztatott az operatív törzs.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, a járványügyi adatok továbbra is kedvező tendenciát mutatnak.

Az új fertőzöttek száma 174, ezzel a járvány kezdete óta összesen 804 712 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 28 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 761 főre emelkedett. Hozzátette, 947 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 100-an vannak lélegeztető gépen.

A beoltottak száma 5 176 630, közülük 3 655 647 fő már a második oltását is megkapta. A magyar lakosság 53 százaléka megkapta már az oltást.

Az utóbbi időben kicsit csökkent az oltási kedv. A jelenleg ismert adatok alapján a vakcinák a mutánsok ellen és a súlyos életveszélyes megbetegedéstől megvédenek bennünket – hangsúlyozta.

Folyamatos a vakcinaszállítás, aki regisztrál, akár már másnap megkaphatja a vakcinát” – hangsúlyozta.

A regisztráltak közül a 60 év felettiek 96 százaléka, míg a 18–59 éves korosztály 86 százaléka kapott már oltást. Elmondta, mintegy 43 9920 adag Pfizer és 60 ezer Janssen vakcina érkezik, péntekre pedig Moderna vakcina érkezik.

Jelenleg is zajlik a külföldön élő magyarok regisztrációja. Kéri, minél többen regisztráljanak.

Továbbra is a brit variáns fertőz Magyarországon, és csak a két indiai mutáns által okozott megbetegedést találták eddig. Közülük az egyik meggyógyult már, a másik is már rehabilitáción van. – mutatott rá.

Folyamatosan csökken a koronavírus örökítőanyaga a szennyvizekben. A fertőzöttek átlag életkora 42 év, tehát továbbra is az aktív, munkaképes korúak körében fertőződnek meg a legtöbben.

Pest megyében azonosították a legtöbb fertőzöttet mintegy 14 százalékban. A legkevesebb új eset, Nógrád- és Somogy megyében van.

A múlt héten a korábbi héthez képest 42 százalékkal csökkent az új fertőzések száma.

Az indiai mutáns a dupla mutáció eredménye. Háromféle mutánst azonosítottak. Az egyik, ami nyomon követésre okot adó mutáns. A másik érdeklődésre okot adat vírusvariáns. A harmadik pedig az aggodalomra okot adó, erre kell a legjobban figyelni. Súlyosabb megbetegedést okozhat és gyorsabban terjedhet – magyarázta.

Müller Cecília kiemelte, hogy az operatív törzs vizsgálja lehet-e  a 12-15 éveseket oltani Magyarországon.

 

Forrás: hirado.hu