Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

– Mikor értesült arról, hogy a Társulat vezetője Hungária és Quaestor értékpapírokba fektette a városlakók által a Társulatnak befizetett csaknem 300 millió forintját?

– Május 14-én értesítettek erről munkatársaim. Mélységesen felháborított az ügy, és azonnal azon kezdtünk el dolgozni, hogy megtudjuk, mi történt valójában. Azonnal látszott, hogy komoly a probléma. Ezért hoztam létre a vizsgálóbizottságot, hogy a lehetséges lépéseket meghatározza és minden megismerhető tényt feltárjon, hogy menthessük, ami még menthető.

– Mi az, amit már most lehet tudni?

– Először is rögzítsük a tényeket. Ez a bizonyos Társulat nem önkormányzati szerv, nem a város cége, nem rendelkezik felette a város semmilyen módon, még csak nem is felügyeli. Ez a szennyvízberuházásban érintett lakosok által létrehívott szerv, amelynek irányítását a lakosok által megszavazott intézőbizottság és annak elnöke – aki egyben a Társulat elnöke is – irányítja és felügyeli.
A Társulat elnöke és pénzügyi vezetője – ahogyan az a sajtóban is megjelent – személyesen döntött arról, hogy a lakosság által befizetett összegeket, tavaly év végén összesen 293 millió forint értékben államilag nem garantált értékpapírokba fekteti a Quaestornál és a Hungária Zrt.-nél.

– Volt erről tudomása Önnek?

– A Társulat nemhogy nem kérte az önkormányzat hozzájárulását, de nem is tájékoztatta a várost erről. Egyébként ebben megakadályozni sem tudtuk volna, hiszen ahogyan mondtam, semmilyen módon nem vettünk részt a Társulat működtetésében, döntéseinek meghozatalában. De még akkor sem kaptunk semmilyen értesítést, amikor kiderült, hogy baj van ezekkel a kötvényekkel és a Társulat nem tudja majd teljesíteni az önkormányzat számára a kötelezettségét, a lakossági önerő befizetését a Szennyvízprogramba. Azt gondolom, elvárható lett volna a Társulat részéről, hogy márciusban kiáll az emberek elé és elmondja, elúszott a pénzük, vagy esetleg küldenek egy levelet a polgármesternek, hogy baj van, nem tudunk fizetni.

– Egyáltalán, hogy jött mégis felszínre az ügy?

– Úgy, hogy munkatársaim több alkalommal próbálták elérni a Társulat elnökénél, hogy utalja át a városnak járó tartozását, de ő folyamatosan kitért ez elől, mindenféle mondvacsinált ürüggyel, míg végül csak kibökte május 14-én, hogy mi a valódi helyzet.

– Mi lesz a megoldás, egyáltalán van-e megoldás?

– A Szennyvízberuházás semmilyen módon nincs veszélyben, azt a város képes befejezni, de mint az az elmúlt években már sokszor megtörtént, más hanyagsága és hibás döntései miatt az önkormányzatnak kell sokszor nagy nehézségek árán is a mások által előállított problémát eltakarítani. Nekem nincsenek illúzióim, a Társulat fizetésképtelen, ez a valóság. A város és az itt élők érdeke, hogy amit lehet, kármentsünk ebből a helyzetből, hogy hogyan, arról a közgyűlésnek kell majd határoznia.

– Néhány ellenzéki politikus a városvezetés felelősségét is felvetette, mit szól Ön ehhez?

– A politikai térben ez természetes, de ettől még nem tartom normálisnak ezt. Ezek az ellenzéki önkormányzati képviselők csak a tényekről feledkeznek meg, illetve arról, hogy nem azért kapják a fizetésüket, hogy ártsanak a városvezetésnek vagy a saját politikai pecsenyéjüket sütögessék, hanem azért, hogy az itt élők problémáival foglalkozzanak. A probléma pedig adott. A Társulat vezetőinek hibás döntése miatt hiányzik 300 millió forint. A felelősöket pedig a hatóságok kérdőre fogják vonni. A nyíregyháziak pedig a következő közgyűlésen részletes beszámolót kapnak arról, hogy mi és hogyan is történt valójában ennél a Társulatnál.

– Ha az önkormányzatnak nem volt befolyása a Társulat döntéseire, akkor most miért foglalkozik ezzel az üggyel?

– Én polgármesterként a nyíregyháziakért vagyok elkötelezve, most pedig az a helyzet, hogy több ezer nyíregyházi család pénze úszott el. Szerintem joggal várhatják el tőlem ezek az emberek, hogy lépjek fel az érdekükben. Ismét bebizonyosodott, hogy akikre a pénzüket bízták, alkalmatlanok voltak a feladatuk ellátására. Én nem szoktam kitérni a feladatok elől, most sem fogok. De azt is elvárom, hogy aki ilyen minősíthetetlenül hanyag módon bánt a nyíregyháziak pénzével, vállalja is a rossz döntéseinek felelősségét és következményeit.