„Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, ha tudomásul veszi, a világ nem vele kezdődött...”

Az októberi idősek hónapja, és az 1-jén aktuális idősek világnapja alkalmából rendezett szabadtéri ünnepséget köszöntőkkel és közös étkezéssel a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ és Egészségügyi Alapellátási Központ valamennyi idősklub, a bentlakásos intézmények és a házigondozói körzet ellátottai számára.

Kirándulás, közös főzés, advent, karácsony, anyák napja, illetve minden évben közösen ünneplik az idősek napját az orosi szociális intézmény lakói a Herman Ottó iskola, illetve a Nefelejcs Óvoda gyerekeivel. Csütörtökön az idősek napja, illetve az októberi idősek hónapja adott alkalmat a köszöntőkre az orosi Idősek Klubjában. Természetesen a szabadtéri, napsütéses eseményen is megjelentek a gyerekek.

„Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, ha tudomásul veszi, a világ nem vele kezdődött...” – szól az idézet Sütő Andrástól, mely arról szól, hogy az idősebb korosztály tudása, tapasztalata, bölcsessége, óriási támaszt jelent számunkra, a fiatalabbaknak. Az október az idősek hónapja, és október 1-jét az ENSZ közgyűlése 1991-ben az idősek világnapjává nyilvánította, mellyel egy hagyományt teremtett”

– mondta az ünnepségen Nagyné Hermányos Zsuzsa, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ és Egészségügyi Alapellátási Központ igazgatója. A szépkorúak élettapasztalattal, útmutatással, bölcsességgel, türelemmel segítik át a fiatalokat az élet nehézségein – folytatta az igazgató. A mai világban könnyebbnek tűnik a kapcsolatteremtés, mint korábban, mégis magányos az ember. Szeretni, tisztelni illik az időseket, hiszen nekik köszönhetjük az életet, a múlt építményeit és a hagyományokat. Fontos részei az életünknek.

„Habár a világ folyton változik és változóban van, nagyon jól tudjuk, hogy vannak olyan értékek, amelyek mellé sosem lehet kérdőjelet tenni. Az egyik ilyen, hogy szépkorú társaink a támaszt, a szeretetet, a biztonságot jelentik nekünk. Az az érték, amelyet Önök őriznek, örökké szilárd alapokon marad. Fontos tudniuk, hogy ma is, és az év minden napján szeretettel gondolunk Önökre. Köszönjük azt az áldozatos munkát, mely lehetővé tette, hogy a most aktív generáció tagjai tanulhatnak, dolgozhatnak és gyarapodhatnak. Önök tudják igazán, hogy a derűs életszemlélet, a bölcs világlátás, a tengernyi tapasztalat, a türelem, a kitartás, a hit, csupa olyan tulajdonság, melyet csak a kor előrehaladtával lehet megszerezni”

– szólt köszöntőjében dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő, kormánybiztos.  A képviselő úgy folytatta, hogy minden megbecsülés és tisztelet az időseké, a szeretetük erkölcsi iránytű. Az orosi intézmény vezetője tájékoztatott arról, hogy telt ház van a 20 férőhelyes bentlakásos intézményben, 30-an látogatják az idősek klubját, illetve 65 idős embert látnak el a házi segítségnyújtás orosi gondozói körzetében.

„Mi nagyon sokat kaptunk az idősektől. Egy olyan generáció vagyunk, akik sokat dolgoznak a gyerekeikért, az unokáikért, de ők a háború után felépítettek egy országot, és nagy szükség van rájuk azért, hogy átadják a hagyományaikat, hogy azt meg tudjuk őrizni, és mi is tovább tudjuk majd adni”

– nyilatkozta Ráb Jánosné, az Orosi Idősek Klubja intézményvezetője. Alap- és szakosított ellátásokkal gondoskodik az idősekről a nyíregyházi önkormányzat. A bentlakásos intézmények mellett sikeres a jelzőrendszeres segítségnyújtás, a házi gondozás és a nappali ellátás. Az orosi lakóotthon mellett a Pacsirta utcán is elérhető a férőhely, melyre sajnos hosszú a várólista. Ezen túl 10 ággyal működteti a fogyatékos személyek otthonát az Ószőlő utcán a szociális ágazat.