Online programmal készül a Beporzók napjára a Jósa András Múzeum

A beporzók ügyét támogató mozgalom egy „többszólamú” összefogás eredménye, mely 2018-ban kelt életre.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület valamint Az ELTE Természettudományi Kara tudománykommunikáció a természettudományban mesterfokú képzésének egy oktatója és egy hallgatója kezdeményezésére indult el a beporzók ügyét támogató mozgalom.

Az iparosodott mezőgazdaság, nagyüzemi termelés, globális felmelegedés valamint a klímaváltozás vezetett odáig, hogy napjainkra a beporzók létszáma drámaian lecsökkent. Kiemelten fontosnak tarjuk a környezeti nevelés szerepét az óvodáskortól egészen a szenior korosztályig.

A Beporzók Napján a beporzást végző rovarok fontosságára irányítja a fókuszt számos civil szervezet és múzeum, köztük a Jósa András Múzeum is. Hazánkban ezen a napon elsősorban a rovarok kapják a főszerepet. A világon azonban sok madár, denevér végzi ezt a fontos feladatot, így rájuk is gondolnunk kell ezen a napon.

Mentsük meg őket, mert ők is megmentenek bennünket!

Kedves Barátom!

Virágporos barangolásra invitállak a nagyvilág 6 népszerű vagy kevésbé ismert beporzójához, a Jósa András Múzeum online Beporzók Napján 2021. március 6. szombaton

Bemutatkozik a ZENGŐLÉGY, a DENEVÉR, a KOLIBRI, a KACSAFARKÚ SZENDER a DARÁZSCINCÉR és a MÉH.

A „Nyírségi Fülbeporzó Hírek” lapozgató füzetkében számtalan csalafintaságot mesélek neked róluk, valamint arról, hogyan segítheted te is kicsiben a méhek Mézes Manufaktúráját.

Varázslatos verseken, meséken és festményeken keresztül további érdekességeket fürkészünk a beporzók világából, majd bekukkantunk a Mezőmenza mézelő gyógynövényeinek édenkertjébe. Ha ezek után virágos kedved úgy tartja, játszhatsz egy-egy Beporzó- és Mézes gyógynövény párosító játékot. Körbenézünk a házunk táján a Múzeumi bámészkodóban, közösen rácsodálkozunk a rejtett csodákra, a múzeumi tárgyakon megbújó virágokra.  Ráadásként, ha szeretsz a természetben bandukolni és meg is örökíted élményeidet, február 28-ig fotóiddal együtt várjuk a nevezésed a „Beporzó Szépségverseny” fotópályázatunkra.

Készen állsz a vándorútra?

Nincs más teendőd, mint kövess engem a múzeum weboldalán, www.josamuzeum.hu; és közösségi oldalain (facebook, instagram, TikTok), ahol minden beporzós infót megtalálsz.

 

Virágporos szeretettel,

Mackó Boldizsár brumma, brumm