Online polgármesteri egyeztetés – Jól működő kapcsolatok a járványhelyzet alatt is
Fotó: Városháza

Nyíregyháza város vezetése még az elmúlt évben kezdeményezte, hogy online találkozókat szervez a külföldi testvér-, és partnervárosaival, annak érdekében, hogy a járványhelyzet mellett is fenntartsa a korábban jól működő kapcsolatokat.

A Harbin (Kína), Bielsko-Biala (Lengyelország), Eperjes (Szlovákia) városokkal közös online megbeszéléseket követően, 2021. január 19-én dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV  polgármestere online megbeszélést folytatott partnervárosunk, Gorlice polgármesterével, Rafał Kukla úrral.  Az eseményen részt vett: dr. Ulrich Attila alpolgármester, Jászai Menyhért alpolgármester, Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője és Bárkányi Tamás, a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Az online megbeszélésen szó esett többek között a koronavírus elleni védekezésről, a járványhelyzet tapasztalatairól, valamint az ez évre tervezett közös programokról. Gorlice polgármestere elmondta, hogy náluk is elkezdődött a koronavírus elleni oltás, elsőként az egészségügyben dolgozókat, az időseket, majd az „egyenruhásokat” oltják, mint például a tűzoltókat, rendőröket. A pandémiás helyzet negatív hatása, ott is leginkább a turizmust és a vendéglátást érintette, illetve azokat, akik külföldön dolgoztak, pl. az építőiparban. Az utóbbi években, a város komoly EU-s támogatásokat kapott sport-, és kulturális infrastruktúra fejlesztéshez, szeretnék, ha tavaszra, amikor a korlátozások feloldásra kerülnek, már fogadni tudnák a látogatókat. Ugyanakkor, elmondta, hogy a gorliceiek és a környéken élők már nagyon várják, hogy ismét utazhassanak, és ellátogassanak a közkedvelt Sóstóra, Nyíregyházára.

Nyíregyháza város részéről elhangzott, hogy nagy örömmel várjuk az idelátogató lengyel barátokat, akik a megszokott látnivalók mellett, sok új attrakcióval találkozhatnak, mint pl.: az India-ház az állatparkban, vagy a városközpontban felújított Kulturális Negyed, illetve számos néprajzi, gasztronómiai program a megújult Sóstói Múzeumfaluban.

Megegyezés született arról, hogy a két város kölcsönösen tájékoztatja egymást arról, hogy milyen új fejlesztésekkel, látnivalókkal gazdagodnak, hogy a korlátozások feloldását követően – amire remélhetőleg hamarosan sor kerül –, minél többen látogassanak majd el mindkét városba.

Mind a két polgármester megerősítette, hogy nagyon fontosnak tartják a két város közötti kapcsolat fenntartását, az együttműködés fejlesztését, különös tekintettel arra, hogy Gorlice és Nyíregyháza ebben az évben ünnepli partnervárosi kapcsolatának 15 éves jubileumát.   Reményüket fejezték ki, hogy a járványhelyzet nem tart sokáig, és hamarosan, akár a városnapi programok keretében, lehetőség lesz személyesen is találkozni, és együtt ünnepelni.