Online konferencia az endometriózis világnapján, március 27-én
Fotó: Illusztráció

Március az endometriózis tudatosság hónapja, aminek rendszerint az utolsó szombatján rendezik meg az endometriózis világnapot. A március 27-i rendezvénnyel és a tudatossági hónappal a szervezők idén is a figyelemfelhívásra és tájékoztatásra helyezik a hangsúlyt, mert még mindig nagyon sokan hiszik azt, hogy a fájdalmas menstruáció normális dolog, pedig a hátterében akár a meddőséghez is vezető endometriózis is állhat.

 

Nem hiszti, nem gyengeség – endometriózis. Így indul az „endometriózismagyarország” közösségi oldalának nyitólapja. A fájdalommal, kínos tünetekkel és következményekkel járó női betegség világnapján, szombaton online kerekasztal-beszélgetés vendége lesz két hazai szaktekintély, Bokor Attila és Fülöp István doktorok. A délelőtt 10 órakor kezdődő eseményre a Női Egészségért Alapítvány közösségi oldalán lehet bejelentkezni.

„Az endometriózis az a méhnyálkahártya-szövethez hasonló, amely a méh üregén kívül helyezkedik el a kismedencei szerveken, ezáltal okoznak problémát. Jelenleg hazánkban 200 ezer nőt érint, ami azt jelenti, hogy a fogamzóképes korú nők nagy százaléka érintett. Minden második fájdalmas menstruációjú nőnek ez a betegsége lehet. A diagnosztizálás azért nehéz, mert csak műtéti úton tudják pontosan meghatározni, hogy ez a betegség áll a háttérben. Azért lenne fontos, hogy a betegutat lerövidítsük, mert minél előbb diagnosztizálják a betegséget, annál korábban kezelhető és tartható kordában” – nyilatkozta Porkolábné Csatári Barbara, a Női Egészségért Alapítvány projektvezetője.

A műtétek lehetősége az ismert törvényi változás miatt módosult, hiszen aki magánúton kapott diagnózist, azt csak magánúton lehet műteni, pedig hosszadalmas és igen költséges beavatkozásokról van szó. Működnek persze a TB által finanszírozott kezelések és terápiák is, melyek a közelmúltban jelentős finanszírozási többletet kaptak. A Női Liga több, nőket érintő problémás betegséggel foglalkozó szervezet, egy női összefogás, melynek tagja pl. az endometriózissal élőket összekapcsoló „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány is. Az érdekvédelmi szervezet közbenjárására kapnak 2019 óta adókedvezményt az érintettek. Az idei világnap mottója a „hashtageltűntnapok”.

„Az „eltűnt napok” az azt jelenti, hogy 10 év alatt egy teljes év esik ki egy endometriózissal érintett nő életéből, amikor a fájdalmas menstruáció miatt az életminősége nem megfelelő, és inkább ágyban tölti, fájdalmak között. Ezért lenne fontos, hogy minél előbb diagnosztizálva legyen a betegség. Ebben az évben szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy a fájdalmas menstruáció az nem normális, és ne is legyen tabu erről beszélni. Vállaljuk azt fel, hogy a jövő generációnak könnyebb legyen, és ne legyen ennyi eltűnt nap az életében, amikor nem tud közösségi vagy párkapcsolati életet élni” – fogalmazott Barbara.

A 2021-es világnap központi témáját tavaly tervezték el. Eszerint a babavárás és -tervezés, illetve a lombikprogram lehetősége is szerepel az előadások között. A mostani járványhelyzetben minden eddiginél fontosabb a virtuális találkozó, és a lelki háttér erősítése, hiszen bizonyított, hogy a testi és fizikai fájdalmak mellett a lelki teher is erősíti a tüneteket. Kiemelt jelentősége van tehát a terápiában a személyre szabott mozgásforma és diéta mellett a pszichológiai tanácsadásnak is.