Online kérdőív – „Közös ügyünk a zöldenergia”
Fotó: Trifonov Éva

Magyarország Kormánya elindította a „Közös ügyünk a zöldenergia” online párbeszédet. A felmérésben többek között a zöldenergia megtermelésének és tárolásának fontosságáról, a napelemek telepítésének és az elektromos közlekedésnek az állami támogatásáról, a szabályozási rendszer szigorításáról, a nagy szennyező cégek klímavédelmi költségeinek megfizetéséről mondhatják el véleményüket a kitöltők. Ezzel kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót kedd délelőtt, melyen dr. György László kormánybiztos is részt vett, aki a hazai zöldenergia-tárolás és az online felmérés fontosságáról is beszélt.

Magyarország Kormányának célja, hogy egyetértési pontokat hozzon létre a magyarok mindennapjait meghatározó kiemelt ügyekben, ezért online felmérést indít a polgárok részvételével a zöldenergia terén 13 fontos kérdésben. Ezek a kérdések különböző témákat érintenek, például a napelemek használatától kezdve a rezsicsökkentésen át az elektromobilitásig.

„Büszkék lehetünk arra, hogy mi, magyarok egy modern, 21. századi gazdasági átalakulásnak nem követői, hanem éllovasai vagyunk. Magyarország 2030-ra a zöldenergia-tárolásra a 4. legnagyobb kapacitással fog rendelkezni a világon – Kína, az Egyesült Államok és Németország után. Egy olyan piacról beszélünk, amely évi 30%-kal növekszik. Ebből is jól látszik, hogy közvetlen módon családok százezreinek, közvetett módon pedig családok millióinak tud több évtizedre előre biztosítani biztos megélhetést, jól fizető munkahelyeket” – mondta dr. György László kormánybiztos.

Az online párbeszéd célja az, hogy meghallgassák és figyelembe vegyék a lakosság véleményét ezen a fontos területen, és ennek alapján alakítsák ki a zöldenergia-stratégia további irányát. A kérdőív kitöltésére április 15-ig van lehetőség.

„Egy világverseny részesei vagyunk itt, Nyíregyházán, és térségeiben is érezhető a zöldenergiára való átállás. Konkrétan az elektromobilitásra, ami munkahelyeket véd, hiszen Magyarországon több nagy autóipari cég van, akik 2035-től már csak elektromos autókat gyártanak, átálltak az elektromos autóra. Ezért ma Magyarországon legalább 600–700 ezer munkahely a beszállítókkal együtt, amelyet az autóipar foglalkoztat” – emelte ki dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

 

Nyíregyháza városvezetése évek óta elkötelezett a zöldenergia előtérbe helyezése és a fenntartható fejlődés iránt. 2013 óta az önkormányzat fontos lépéseket tett az energiahatékony felújítások terén, amelyek az önkormányzati épületeket érintik, beleértve az összes óvodát, bölcsődét, valamint a szociális és egészségügyi intézményeket. Ezek a felújítások nemcsak az energiahatékonyságot javították, hanem hozzájárultak a város zöldenergia-használatának növeléséhez is. Ahol csak lehetett, napelemeket is telepítettek az épületekre, ami tovább erősítette az energiaellátás fenntarthatóságát és csökkentette a város környezetterhelését. Az intézkedések eredményeként a város elnyerte az Energiahatékony Önkormányzat díjat. A Déli Ipari Park fejlesztése és bővítése során pedig több olyan cég is érkezik Nyíregyházára, amely a zöldátálláshoz és az elektromobilitáshoz kapcsolódik.

 

„A gazdaságban jelenik meg a legnagyobb energiaigény és ott a legnagyobb a zöldenergia-mennyiség is. Nyíregyházán a cél az ipari park fejlesztése. Ebből a szempontból azt gondolom, hogy nagyon egyedi mind az 5 cég, aki itt beruház, a környezetvédelmi szempontokat maximálisan figyelembe veszi és megújuló zöldenergiát tervez. És az egyik az 5 közül, a svéd Qvantum – ami az Electroluxot vásárolta meg – szivattyúkat fog gyártani a legmagasabb minőségben. Amire nagy a piaci igény, különösen a háború okozta energiaár-robbanás miatt és remélem, hogy ez itt nálunk, Nyíregyházán is érvényesülni fog” – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

Dr. Kovács Ferenc hozzátette, hogy a jövőben kiemelten fontos lenne a geotermikus energia felhasználása számos területen, beleértve a gazdaságot, az ipari parkot, az intézményi fenntartást és a lakossági energiaellátást is. Az ipari park területén tervezett hibrid napenergia és geotermikus energia rendszer az egyik megfontolandó lehetőség, amely kiemelkedő előnyöket kínálhat.

Kapcsolódó galéria

Közös ügyünk a zöldenergia - sajtótájékoztató a Városházán