Online bemutató a nyíregyházi és a megyei értéktár kincseiről, a bizottság munkájáról

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény biztosít lehetőséget nemzeti értékeink felkutatására és népszerűsítésére. A Nyíregyházi Települési Értéktár 50, a megyei 134 kincse közül a legjelesebbeket mutatja be a Móricz Zsigmond könyvtár online programjában a bizottságok két elnöke február 4-én és 11-én.

 

Váci Mihály munkássága és a Vikár Sándor Zeneiskola művésztanárai, diákjai és sikereik kerültek legutóbb a Nyíregyházi Települési Értéktárba. Így már 50 híresség megőrzése és népszerűsítése a helyi bizottság feladata.

„Mindenkinek lehetősége van a nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriáira javaslatot tenni. Ezek az agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás – ezekben a témakörökben 2014 óta 50 javaslat érkezett be. Például a Bessenyei-szobor, bokortanyák, Nyíregyházi Cantemus Kórus munkássága, Nyírség Táncegyüttes, Sóstógyógyfürdő mint gyógyhely, Szikora Tamás festőművész alkotásai, Bárány Frigyes művészeti tevékenysége – hogy csak néhányat említsek az 50 nemzeti értékünk közül” – nyilatkozta a Nyíregyházi Települési Értéktár elnöke.

Az értéktár bizottság elnöke február 11-én 20 órától a Móricz Zsigmond könyvtár YouTube-csatornáján tájékoztatja majd az érdeklődőket a jelölés módjáról.

„Beérkeznek a javaslatok, ezt a háromtagú bírálóbizottság elbírálja. Ennek van egy kötött rendje. Ez a honlapon megtalálható, és a nyiregyhaza.hu/ertektar honlapon a javaslattételi adatlap letölthető. Ezt a polgármester úrnak címezve, illetve az ertektar@nyiregyhaza.hu e-mail-címre tudják eljuttatni a javaslattevők” – tájékoztatott Tomasovszki Anita.

Sokak örömére kezd visszatérni az élet az értékgyűjtő munkába – fogalmazott Baracsi Endre. A megyei értéktárban 134 kincs gondozása és népszerűsítése a feladat. A 4 for Dance, a Bürkös zenekar, a vajai kastély, az ajaki lakodalmas, de még a szabolcsi jonatán is az értékek között szerepel. Részletesebb tájékoztatót február 4-én, szintén csütörtökön láthatnak a könyvtár online előadásán.

„Minden érték fontos, és minden értéknek ugyanolyan súlya van a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban, hiszen megvannak azok a megyei kötődésű közösségek, akik javaslatukkal – amivel felterjesztették – mindazt az identitást jelezték és erősítették, amely a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban szereplő értékeket jellemzik, és amelyre mind büszkék vagyunk, mi, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei emberek. De természetesen, ha egy kicsit magánszemélyként fordulok ehhez a történethez – mivel én beregdaróci vagyok –, számomra természetesen nagyobb súllyal és nagyobb kötődéssel bírnak – talán pont abból az identitásból, mint beregi ember belőlem fakad – azok az értékek, amelyek a Bereghez, a Szatmárhoz kötődnek. Ilyenből is van jó pár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban. Legyen az akár kulturális érték, legyen akár természeti érték vagy épített örökség” – fogalmazott a megyei értéktár elnöke, Baracsi Endre.

Ahogy a Nyíregyházi Települési Értéktár elnöke fogalmaz, mindig izgalmas dolog találkozni egy-egy új témával, javaslattal. Megismerni és megismertetni azt. Ezért települ ki az értéktár bizottság a városi nagyrendezvényekre, és szervez a hírességekhez kapcsolódó kvízjátékokat, rejtvényeket. Népszerű a különböző pályázatokon való részvétel is. Idén a Mesélő értékeink – Nyíregyháza kincsei címmel rajzpályázatot hirdetett a bizottság. Egyéni alkotók idén vagy tavaly készült, maximum két darab alkotással nevezhetnek. Elektronikusan és postai úton a könyvtár címén várják a pályázatokat 2021. március 31-ig.