Önkormányzati odafigyelés az elesettekre

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának koordinálásával a város szociális és gyermekjóléti intézményei és szervezetei, a NYÍRVV Nonprofit Kft. szakemberei az előző évekhez hasonlóan felkészültek a várható akár rendkívüli hidegre és hóesésre. A legveszélyeztetettebbek az idős, egyedül élő emberek, a szenvedélybetegek, a nem hajléktalan, de nagy szegénységben élő családok, a hajléktalan személyek, valamint a külterületen élők. A szervezetek egymást támogatva, összehangolva végzik a szükséges beavatkozásokat, az információkat megosztva igyekeznek gyors, rugalmas és hatékony segítséget nyújtani a rászoruló embereknek, mint arról Jászai Menyhért alpolgármester a Nyíregyházi Televízió stúdiójában beszélt.

– Nagyon fontos, hogy ilyenkor novemberben úgy indítjuk a szezont, hogy az illetékes szervezeteket, akik együttműködhetnek ebben az Önkormányzattal összehívjuk, és összehangoljuk a működésünket. A Vöröskereszt, az Oltalom Szeretetszolgálat, nagyon fontos a Periféria Egyesület, aki diszpécser szolgálatot tart fönn és a nap 24 órájában hívhatóak, tehát a mi saját család- és gyermekvédelmi központunk, családsegítő központunk. Ezen szervezeteknek az összehangolt együttműködése szükséges ahhoz, hogy a nagy hideget, vagy akár a krízishelyzeteket át tudjuk hidalni – mondta Jászai Menyhért alpolgármester.

Ehhez viszont a lakosság odafigyelésére és segítségére is rendkívül nagy szükség van.

Az Önkormányzat ebben a fűtési szezonban is megszervezi a szociális alapon történő tűzifaosztást, egyrészt a NYÍRVV Nonprofit Kft. Tüzér utcai telephelyén, másrészt külterületeken, helyszíni csomózásos módszerrel. A külterületeken az osztás már december 1-én megkezdődött. A rászoruló családok a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központnál nyújthatják be igényüket. További információ a képernyőn látható telefonszámon vagy személyesen a Nyíregyháza, Tűzoltó utca 1. szám alatt ügyfélfogadási időben kérhető.

Az önkormányzat mindemellett a tanév téli szünetében a szünidőre eső 7 munkanapon a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos, halmozottan hátrányos gyermek részére ingyenesen biztosítja. Az ebéd kiosztására munkanapokon 11 – 12 óra között kerül sor 8 kiosztó ponton, melyről az érintettek levélben tájékoztatást kapnak.
 
Tarczy Gyula