Ez a hétvége az önkéntességről szól - Nyíregyháza idén is csatlakozott az akcióhoz
Fotó: Szarka Lajos

Három napon keresztül több mint 7000 fiatal vállal önkéntes munkát országszerte. A 72 óra kompromisszumok nélkül akció egyházi szervezésű, csütörtökön a Szent Imrében tartották a megnyitó ünnepségét. A program célja, hogy népszerűsítse az önkéntes munkát. Idén vármegyénk a legaktívabb.

„Diákjaink évek óta mondhatom, hogy teljes létszámmal jelentkeznek a felhívásra, és vesznek részt igen színes kreatív módon környezetük szebbé tételében, az idősek, a társaik megsegítésében”– ezekkel a szavakkal köszöntötte a résztvevőket Tormássiné Kapitány Ágotha, a Szent Imre intézményvezetője. A 72 órás önkéntes akció október 12. és 15. között zajlik.

Három területen dolgozhatnak

Idén a jelentkezők végezhetnek szociális munkát, mint a programszervezés, vagy segítségnyújtás, ökológiai munkát, mely során erdőt takaríthatnak, szedhetnek szemetet, ültethetnek fát, de választhatnak fejlesztő feladatokat is: játszótereket, óvodákat újíthatnak fel, akár kerítést is festhetnek.

„Mi az osztállyal, csakúgy, mint tavaly, elmegyünk a játszótérre. Tavaly is nagyon örültek nekünk, úgy gondoltuk, ebben az évben is meglepjük őket ezzel” – mondta el Tamaskovics Nóra tanuló.

Elsősorban a 14 és 35 év közötti korosztályt várják, de egyre több kisiskolás, óvodás csoport és 35 éven felüli személy jelzi, hogy szeretne részt venni az akcióban.

Nálunk van a legtöbb önkéntes

Az országban több mint 7000-en vállalnak önkéntes munkát.

„Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye a legaktívabb. Innen majdnem 3000 önkéntes jelentkezik, és minden évben több mint 2000-en vannak, mindig pár százzal többen jönnek. Azért is vagyunk itt a megnyitón, mert itt van a legtöbb önkéntes az országban” – nyilatkozta Czopf Ágnes, az akció főkoordinátora.

A háromnapos összefogás 2006-ban valósult meg először, akkor csak a szombathelyi és a győri katolikus egyházmegyében. 2007 márciusában szervezték meg először országos szinten.

„Az ilyen kezdeményezések nagyon fontosak, és azt gondolom, hogy Nyíregyháza is büszke lehet arra, hogy számtalan civil szervezettel rendelkezik. Tudjuk, hogy a civil szervezetek egyik legfontosabb mozgatórugója az önkéntesség. Büszkék vagyunk arra, hogy Nyíregyházán van egy ilyen iskola, mely emellé a kezdeményezés mellé áll, biztosítja azt a lehetőséget, hogy minél több platformon tudjuk hirdetni az önkéntesség fontosságát” – emelte ki Nagy Szabina önkormányzati képviselő.

A program során a csapatok pénteken terveznek, szombaton dolgoznak, vasárnap pedig lezárják és értékelik a három napot.

Kapcsolódó galéria

72 óra a Szent Imrében