Önkéntesek a lelki egészségért

A történelmi keresztény egyházak kezdeményezésére létrejött program keretében vállalkozó szellemű fiatalok, önkéntesek csoportjai országszerte arra szánják három napjukat, hogy másoknak segítsenek.
Mintegy ötven önkéntes látott el közhasznú feladatokat Nagykállóban is. A főépületbe költöztették át a kreatív terápiás foglalkoztatót, amely eddig külön épületben kapott helyet. Az új foglalkoztatót fel is díszítették az önkéntesek, akik később a selejt matracokból párnabéléseket is készítettek a betegek számára.

Október 10-e egyben a Lelki Egészség Világnapja is volt.

A számos országban évente megünnepelt világnap a figyelemfelkeltést tűzte ki elsődleges céljaként. Központi üzenete az előítéletek, a társadalmi stigmatizáció elleni küzdelem és a lelki egészség fontosságának kihangsúlyozása, melyre napjainkban egyre kevesebben figyelnek oda, legnagyobbrészt annak következtében, hogy nem rendelkeznek kellő információval a témáról.

Ennek érdekében az idei világnap, így a szakkórházban megtartott előadások központi témája is a betegedukáció volt. A páciensek ismereteinek bővítése, minél pontosabb tájékoztatása rendkívül fontos, hiszen a jól informált beteggel sikeresebb lehet a partnerként való együttműködés a gyógyulás érdekében.

A lelki egészség, az egészséges pszichikum tehát a holisztikus értelemben vett (testi-lelki szociális) egészséget, egyensúlyt, harmóniát szolgálja, ezért nagyon fontos, hogy a testi egészség mellett törekedjünk a lelki kiegyensúlyozottságra is.