Önkéntes faültetés – A térség „zöld tüdejéről” gondoskodtak a résztvevők
Fotó: Szarka Lajos

A térség „zöld tüdejéről” gondoskodhattak azok, akik részt vettek a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete által ismét meghirdetett önkéntes faültetésen múlt pénteken. A program célja a Sóstói-erdő megóvása mellett az, hogy a lakosság megismerje az erdészek munkáját.

 

A Sóstói-erdő uralkodó fafaja, a kocsányos tölgy facsemetéinek elültetésére volt lehetősége az önkénteseknek pénteken a kijelölt 8 tized hektáros területen. Az önkéntes faültetés hagyomány, szimbolikus jelentése is van. Az erdészek évente 20-30-40 ezer csemetét ültetnek a Sóstói-erdőben – az erdőfelújítás számától függően, de azt remélik, hogy önkéntesek bevonásával elérhetik, hogy többen érezzék az erdőt a sajátjuknak. Vásárhelyi László, az egyik önkéntes, amikor csak tud, részt vesz a faültetésen. Azt mondta, reméli, az unokája egyszer majd ránéz a fára és azt gondolja: „Ezt a fát papó ültette!”

A faültetésre olyanok is mehettek, akiknek a tevékenység teljesen új volt. Az erdészek biztosították számukra az eszközöket, a munkavédelmi felszerelést, az ültetés pontos technikáját is megmutatták. Alapvetően ez egy páros tevékenység, de segítettek az egyedül érkezőnek is. Szokolovszki Géza megbízott erdészeti igazgató azt mondta: a program lényeges üzenete a városunk zöld tüdejének megóvása mellett az erdészek munkájára irányul, akik legfőbb szakmai tevékenysége az erdők felújítása:

„A faültetés egy pillanatnyi tevékenység. Egy erdészeti munkás egy facsemetét fél perc alatt el tud ültetni. A következő 10–12 év a nehéz. Természetesen itt nem önkénteseket, hanem profi szakembereket fogunk bevonni az ápolási tevékenységekbe. Amikor erdőjárók kérdezik tőlünk, hogy mikor lesz az az erdőfelújítás szép, mi mindig azt mondjuk nekik, hogy ez már most is szép. Úgy, ahogy egy óvodás kisgyermek is. Azt szeretnénk, hogy itt, az erdei játszótér mellett, mint kis óvodás facsemetékre tekintsenek az erdőjárók, és hagyjunk nekik 10–20 évet, hogy megerősödhessenek.”

A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének célja tehát, hogy minél többen megismerjék az erdészek szakmai tevékenységét, az önkéntes programokkal pedig arra ösztönzik az erdőjárókat, hogy ha lehetőségük van rá, akkor a saját két kezükkel tegyenek a Sóstói-erdőért.

Kapcsolódó galéria

Önkéntes faültetés a Nyírerdő szervezésében