Ön tud újraéleszteni?

 

A mentők egy speciális babát hoztak vasárnap délután a Szent István utcára, ezen lehetett megtanulni, hogyan lehet segíteni egy emberen hirtelen szívleállás esetén.

- Meg kell rázni, meg kell kérdezni, hogy él-e, ha nem válaszol, akkor a fejét hátra kell hajtani, meg kell nézni, hogy veszi-e a levegőt, ha nem, akkor meg kell kezdeni az újraélesztést – mondta el középiskolás Kállai Klaudia, hogy mit is tanult a mentőktől.

 

Több tucat készülék segít

 

A defibrillátor használatára is megtanították a vendégeket a mentők. Ilyen készülék már a város 31 pontján áll rendelkezésre, azonban az emberek többsége nem tudja, hogyan kell használni. A mentők ezt is részletesen megmutatták. Az is kiderült, hogy Magyarországon évente több mint ötezer ember veszíti életét otthonában, vagy közterületen hirtelen szívmegállás következtében, miközben azonnal megkezdett újraélesztéssel többségük megmenthető lenne.

- A vezető halálok országunkban, illetve a világon a szív-érrendszeri betegségek. Nagyon gyakori a hirtelen szívhalál. Ezek hátterében olyan ritmuszavarok állhatnak, amit korai újraélesztéssel, illetve korai defibrillátor használattal, akár 50-70%-ban is meg tudunk szüntetni. Itt nagyon fontos a minél korábbi kezdés. Itt percenként akár 12%-kal is csökkenhet az újraélesztésnek a sikerességi esélye, úgyhogy ebben kiemelt szerepe van a laikusoknak - tette hozzá dr. Sipos Dávid mentőorvos.

A gyorstalpaló tanfolyamot az Újraélesztés Nemzetközi Napján szervezték meg a nyíregyházi mentők. Az volt a céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, egy gyors, szakszerű beavatkozással bárki életet menthetik.

Z. Pintye Zsolt