Ön beadta már a helyi iparűzési adóbevallását? Csütörtökön még megteheti!

Amennyiben a gazdálkodó szervezetnek minősülő vállalkozás iparűzési adó bevallását nem elektronikusan, hanem például papír alapon vagy szkennelve, e-mailben nyújtja be, akkor – az eljárási kötelezettség szabálytalan teljesítése miatt – ahhoz joghatás nem fűződik, azaz a bevallást nem dolgozzák fel.

Ilyen esetben erről az adóhatóság soron kívül értesíti ügyfeleit.

Papír alapon nyújthatja be bevallását a 600 ezer forint éves bevételt meghaladó mezőgazdasági őstermelő, egyéni ügyvéd, egyéni szabadalmi ügyvivő, önálló bírósági végrehajtó és szolgáltató állatorvosi tevékenység gyakorlására jogosító igazolvánnyal rendelkező személy, lakásszövetkezet és az adószámmal nem rendelkező egyesület, alapítvány. Az adóbevallás tehát benyújtható a székhely, telephely szerinti önkormányzati adóhatósághoz elektronikus úton, illetve az állami adóhatóságon keresztül is. Ám a NAV tartalmi vizsgálat nélkül továbbítja azt az Adóosztálynak, így hibás lehet a bevallás. Ezért javasolják, hogy az önkormányzat honlapján megtalálható ÁNYK nyomtatványt nyújtsák be a helyes kitöltés érdekében.

A város iparűzési adóbevétele tavaly több mint 7 milliárd forint volt.

Idén pedig e feletti bevételt várnak. Ám ebben az időszakban körülbelül 100-120 millió forint érkezik be. Az Adóosztály most mintegy 13 ezer bevallást vár a gazdálkodó szervezetektől.

Az idei bevallási határidő, május 31-e csütörtökre esik – ám csütörtökönként a Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás szünetel.

A határidőre való tekintettel azonban az Ügyfélcentrumban május 31-én, csütörtökön egész napos ügyfélfogadással, kizárólag az iparűzési adó bevallásokkal kapcsolatos ügyekben fogadja majd ügyfeleit az Adóosztály, 8 és 16:30 között.


Dér Vivien