Omlás és csuszamlás ellen – Megerősítették a Sóstói tó mintegy 50 méteres partfalát

A partfal megerősítésére azért volt szükség, mert a szél és a hullámverés a partfalat lassan, de folyamatosan rongálta. Pék János, a Sóstó-Gyógyfürdők Ztz. műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettese kiemelte:

Olyan munkát végeztünk, ami rendkívül sürgőssé vált, hiszen a tópart mentén futó sétányok és a rekortán futópálya állagát veszélyeztette a parterózió, suvadások keletkezése. Ez azonnali beavatkozást követelt.

Az omlás, csuszamlás elkerülése érdekében zúzott kőborítást kapott az északi part mintegy 50 méteres szakasza, a meder aljába pedig 20-50 kilogrammos kövek kerültek támasztéknak. Korábban is volt már hasonló munkálat a tónál – hétvégére már így néz majd ki a partszakasz. A tó eliszaposodását is igyekeznek megelőzni a szakemberek. A kotrás helyett már korszerűbb, egy Japánban kifejlesztett megoldást választanak Sóstón is. Különböző gombaspórákat és mikroorganizmusokat juttatnak a vízbe, amelyek lebontják az iszapban található szerves anyagokat – a technológia környezetbarát, sőt vitalizálja az élővilágot.


Dér Vivien