Olyan a város, amennyit teszünk érte!

Régi hagyomány, hogy a családok gyermekeik születését egy facsemete elültetésével ünneplik meg. Ezt a szép hagyományt felelevenítve indította el Nyíregyháza városa és a NYÍRVV Nonprofit Kft. tavaly az Újéletfa-akciót, amelynek célja a város megszépítésén túl, hogy a Nyíregyházán született gyermekeknek, ha felnőttként el is kerülnek a szabolcsi megyeszékhelyről, örök kötődésük maradjon szülővárosukhoz.

– Egy régi szép hagyományt szeretnénk az Újéletfa-akcióval feleleveníteni, hiszen annyira szép szimbólum, ahogy két új élet együtt fejlődhet, de jelképezheti ez az ember és a természet egymásrautaltságát, az ember és a természet együttélését. Jelképezheti a gyermek szülőföldjéhez való kötődését, tehát éppen úgy, ahogy a fa gyökeret ereszt, szeretnénk, ha a nyíregyházi gyerekek ugyanígy kötődnének a városhoz – mondta Szabó Edina, a NYÍRVV Nonprofit Kft. marketingreferense. Az akciónak köszönhetően azok a családok is részt vehetnek ennek a hagyománynak a felelevenítésében, akiknek nincs kertje, vagy egyszerűen szeretnének gyermekeik tiszteletére közterületen, közösségben fát ültetni. A kertvárosi Alkotás utcai Újéletfa-liget rekordgyorsasággal telt be a két év alatt, így új helyszínt keresnek.

A szülők a gyermekek anyakönyvi kivonatának és lakcímkártyájának másolatával, valamint a vonatkozó pályázati adatlap kitöltésével egész évben jelentkezhetnek az akcióra. Az adatlapot a www.nyirvv.hu oldalról lehet letölteni. A nevezéseket e-mailen a marketing@nyirvv.hu címre, valamint levélben a NYÍRVV Nonprofit Kft. Tüzér utca 2–4. levelezési címre várják.

 

Újéletfa-ültetés közösen

 

A múlt év július 31-e és 2016. július 31-e között született gyermekek facsemetéit idén ősszel a jelentkezőkkel közösen ültetik majd el a Városüzemeltetés munkatársai, sőt a növények jövőbeni gondozásában is számítanak az új tulajdonosokra. A jövő évre vonatkozóan pedig azok a családok pályázhatnak, akiknél 2016. július 31. után érkezett a gyermekáldás.

 

KERTSZÉPSÉGVERSENY IS

 

Tavaly a Sóstói Szivárvány Idősek Otthonának kertje lett a Kertszépségverseny egyik nyertese. Hasonlóan szép és rendezett kerteket keres a város, ugyanis idén is megrendezi a Kertszépségversenyt, amire több kategóriában lehet nevezni. Keresik a legvirágosabb kertet mind társasház, mind családi ház kategóriában, a legvirágosabb intézményt, továbbá új elemként idén meghirdették a Legszebb fa kategóriáját is. A legszebb kerttel rendelkező tulajdonosok között 700 ezer forint értékű vásárlási utalványt osztanak szét. Az első helyezettek kategóriánként 80 ezer forintos, a második helyezettek 60 ezer, a harmadik helyezést elértek pedig 45 ezer forintos utalványt kapnak. A Legszebb fa kategóriájának nyertese 30 ezer forintos vásárlási utalvánnyal lesz gazdagabb, továbbá valamennyi díjazott térítésmentesen 1-1 köbméter termőföld és komposzt keveréket is kap.

A jelentkezéseket július 19-éig elektronikusan a marketing@nyirvv.hu e-mail címen, postai úton a Tüzér utca 2–4. számra küldve, illetve ugyanott személyesen lehet benyújtani.

Piszár Tünde