Oltás a szociális szférában – 140 fő kapta meg az első vakcinát pénteken

140 szociális szférában dolgozó kapta meg a koronavírus elleni védőoltás első vakcináját pénteken. A jelenlegi adatok azt mutatják, a nyíregyházi önkormányzat fenntartásában működő intézmények munkatársainak 80–90 százaléka védett lesz három héten belül, mire mind a két adag oltóanyagot megkapják.

A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója is megkapta a koronavírus elleni védőoltást péntek délelőtt a Jósa András Oktatókórházban. Az egészségügyi intézmény több oltópontjára várták a nyíregyházi szociális szférában dolgozókat. Ahhoz, hogy az önkormányzat szociális közszolgáltatásai működőképesek maradjanak, fontos a vakcina, de természetesen pénteken is önkéntes alapon oltották a jelentkezőket.

„Első körben azok a munkatársak igényelték a védőoltást, akik eddig még nem fertőződtek meg, illetve érintettek közvetlen az idősek ellátásában, ápolásában és gondozásában. Jelenleg is zajlik a szociális gondozási központ ellátottjai és lakói körében az oltási igényfelmérés, nagyon bízunk benne, hogy a 65 év feletti korcsoportot a jövő héten beoltják, és abban külön bízunk, hogy a bentlakásos intézményben, a saját lakókörnyezetükben fogják megkapni a védőoltást” – mondta Nagyné Hermányos Zsuzsanna, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház december végén kapta meg az első oltóanyag-szállítmányt, de azóta már újabb adag vakcinák is érkeztek. A szociális intézmények dolgozói is az amerikai-német fejlesztésű oltóanyagot kapják meg, a védettség kialakulásához 2 adagra van szükség ebből a fajtából.

140 főt beoltottak

„Ezen a héten már elkezdtük felmérni a szociális ágazatban dolgozók oltás iránti igényét is az önkormányzati intézményeinknél. Ez azt jelenti, hogy azon bentlakásos otthonokban, amelyek az önkormányzat fenntartásában működnek, elindult a felmérés és a mai napon már itt is elkezdődött az oltás, mintegy 140 fő veszi fel az oltást. Azt látjuk, hogy az intézményeinkben az oltási hajlandóság jó és mire megkapják a második kör vakcinát is három hét múlva, addigra az intézményeinkben dolgozók 80–90 százaléka védett lesz, azzal együtt, hogy sokan már átestek a koronavírus-fertőzésen és ők ugye most nem kaphatják meg ezt az oltást, csak egy későbbi időpontban. Ez azért fontos, hogy működhessenek az önkormányzati ellátási szolgáltatások, másrészt pedig abból a szempontból is fontos, hogy ezzel védjük a bentlakók egészségét” – nyilatkozta dr. Kása Brigitta, Nyíregyháza aljegyzője.

A védekezés eszköze a vakcina

Az aljegyző hozzátette, fontos, hogy jó oltási hajlandóság legyen majd a lakosság körében is, mivel csak ezzel lehet majd egy kicsit felszabadulni, enyhíteni a korlátozásokon. A járvány elleni védekezés legfontosabb eszköze a vakcina. Kása Brigitta azt javasolja, mindenki éljen az oltás lehetőségével és regisztráljon a kormányzati weboldalon, a vakcinainfo.gov.hu-n. Dömötör Csaba államtitkár hét közepén közölte, hogy eddig 632 ezren az interneten keresztül, további 391 ezren pedig postai úton jelentkeztek a koronavírus elleni vakcinára szerdáig. Továbbra is fontos kiemelni, hogy az oltási terv szerint lehet majd megkapni a vakcinákat, nem pedig a regisztráció sorrendjében.