Oltári jó dolgot sütött ki a nyíregyházi lány

Október másodikán az RTL Klubon elstartolt Magyarország első tortadizájner versenye, a SütniCake, ami 12 cukrász – köztük Vaskó-Gyurkovics Patrícia – és tortáik küzdelmét mutatja be vasárnaponként a képernyőn. A cukrászok alkotásait háromfős zsűri értékeli – Novák Kriszta, a SütniCake alapítója, Bakcsy Árpád ételfotós és Korponai Péter cukrászséf. A műsor már a második adásánál tart, a fiatal nyíregyházi cukrász pedig még mindig versenyben van. A tét nem kicsi: a győztes nyereménye, hogy a Süt­niCake 2016-os bajnokaként kiadhatja első önálló szakácskönyvét.

„RÁJÖTTEM, SZERETEK SÜTNI”

– Gyerekkoromban inkább apás voltam, szerettem kint lenni a kertben, meg kocsit szerelni. Másodikos voltam a Zrínyi Ilona Gimnáziumban, amikor rájöttem, szeretek sütni-főzni. Az első nagy tortámat, ami rögtön négyemeletes volt, a sulimnak sütöttem felajánlásként, hiszen abban az időben ünnepelte az intézmény a 95. születésnapját. Akkor sok pozitív visszajelzést kaptam a munkámra, és rájöttem, cukrász akarok lenni – kezdte a beszélgetést Patrícia.
A fiatal cukrászlány a gimnáziumi éveket követően a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégiumban folytatta tanulmányait, jelenleg pedig a Görömbei Cukrászdában tölti gyakorlatát. A közelmúltban azonban az RTL Klub facebook oldalán egy versenykiírásra lett figyelmes és úgy döntött, ő is jelentkezik a SütniCake című műsorba.
– Mivel van bennem versenyszellem, így úgy döntöttem, egy próbát megér. Korábban is voltam már megmérettetéseken. Idén februárban például Tatán, ahonnan ezüstérmet hoztam haza, márciusban pedig Pesten, ahol aranyérmet kaptam. A díszítés közelebb áll hozzám, mint a sütés, ezért is keltette fel az érdeklődésemet az RTL Klub felhívása.

Valkó Eszter (középen) a versenyzőkkel, bal oldalon Patríciával (Fotó: internet)

„PÁRBAJOZUNK EGYMÁSSAL”

A műsorban összesen 12 versenyző vesz részt, az első és a második adásban hatan-hatan mutathatták meg tehetségüket két-két csapatra bontva. A show hasonlít a Konyhafőnök című műsor felépítéséhez, amiben a pultok mögött készítik az ételeket a séfjelöltek, majd szigorú zsűri értékeli őket. Az adás végére kiderül, hogy melyik csapat tagjai kerülnek a veszélyzónába, akik közül egyet megment a zsűri, a másik kettőnek viszont párbajoznia kell egymással. A leggyengébb kiesik.
– Az a legnehezebb a verseny során, hogy csapatban kell dolgozni, én pedig nagyon szeretek egyedül sütni. Persze, az sem könnyíti meg a helyzetünket, hogy mindig a helyszínen tudjuk meg magát a témát, hogy milyen tortát kell elkészítenünk. Összesen 11 adás lesz. Addig megyünk, amíg egy nem marad. Szeretném megnyerni, mert akkor kiadhatnám a saját cukrászkönyvemet, de hatalmas pozitívum, hogy rengeteget tanulok a műsor során, a többiektől is.

VÖRÖS BÁRSONY, A' LA PATRÍCIA

– Ízvilágban nagyon szeretem a vörös bársony tortát. Kifejlesztettem egy saját receptet. Az alapja tulajdonképpen egy sajttorta, aminek hagyományai Amerikáig nyúlnak vissza. Nagyon ízlik az ismerőseimnek, egy kicsit vaníliás ízű. Szeretek új recepteket kitalálni, forma és küllem tekintetében pedig a letisztult torták a kedvenceim. Vallom, az egyszerű néha több.

Patrícia azt mondja, neki már maga a verseny is egy visszajelzés arra, hogy jó úton halad. Idén végez majd cukrászként, szeretne mestercukrász lenni, de nagy álma, hogy kiadjon egy olyan receptkönyvet, amelyben el lehet olvasni a süteményei történetét is. Erre pedig minden esélye meg is van, hiszen sikeresen továbbjutott az első fordulón...
(A műsor megtekinthető vasárnap délelőtt 11.25-től, valamint az ismétlése szerdán 12.05-től az RTL Klubon.)

(Szerző: Bruszel Dóra)

(Fenti fotó: Patrícia (középen) a csapattársakkal)