Olimpiai eskü - Helebrandt Máté képviseli Nyíregyházát az olimpián

Letette az olimpiai esküt a magyar csapat. 179 sportoló utazhat majd Tokióba, köztük a nyíregyházi Helebrandt Máté is. A játékok július 23-án kezdődnek. 

Letette az olimpiai esküt Budapesten a 22 nap múlva kezdődő tokiói játékokon szereplő magyar csapat. 179 magyar olimpikon lesz, a női és a férfi vízilabda-válogatott mellett kijutott a női kézilabda csapat is, asztaliteniszben is lesz női csapat.  23 sportág 28 szakágában lesznek jelen sportolóink Tokióban, mindhárom szám nagyobb, mint Rióban volt. Az eskü szövegét a hagyományok szerint két sportoló mondta elő: Késely Ajna háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok úszó és Péni István ifjúsági olimpiai bajnok sportlövő, akik mindketten részt vettek a 2016-os riói olimpián is.  A játékokon a nyíregyházi színeket Helebrandt Máté gyalogló képviseli, aki az 50 km-es távon szerepel majd. Ezt a számot, illetve a maraton futást Szapporóban tartják majd, itt kicsit hűvösebb van, de így is közel 30 fokra és magas páratartalomra kell számítani. Máté edzőtáborozott már Japánban, így tudja, mire készülhet. 

- Nagyon nehéz verseny lesz a körülmények miatt, és régen indultam utoljára 50 km-es távon, de a felkészülésem eddig jól sikerült, így bízom abban, hogy sikerül jó eredményt elérni - mondta Helebrandt Máté atléta. 

Júniusban hazai környezetben készült az atléta, júliusban pedig a Tátrában vesznek részt egy edzőtáborban, majd a hazaérkezés után már indulnak is Japánba. Az olimpia július 23-án kezdődik, és augusztus 8-ig tart. A paralimpiára a kerekesszékes vívó, Tarjányi István jutott ki a nyíregyházi sportolók közül. Számukra augusztus 24-én kezdődik a verseny, és szeptember 5-ig tart. Az NYVSC sportolójának ez lesz az első paralimpiája, és kardban és párbajtőrben is kvalifikálta magát.