Ölhet a szén-monoxid

A fűtési szezon hivatalosan minden év október 15-én indul. Idén azonban az elmúlt hetek hűvösebb időjárása szükségessé tette a tüzelő-fűtő berendezések korábbi beüzemelését. Ezek használata ugyan némi kockázattal jár, de körültekintéssel a balesetek jó része megelőzhető – hangzott el a megyei katasztrófavédelem mai sajtótájékoztatóján a Continental Arénában. – Csakis engedélyezett típusú és kifogástalan műszaki állapotú tüzelő-fűtő berendezést üzemeljünk be, illetve használjunk. Már a beüzemelést is bízzuk szakemberre, és ezt követően a típusra előírt időszakos felülvizsgálatot, karbantartást ugyancsak szakemberrel végeztessük. Ez rendszerint évente egy alkalommal kell hogy megtörténjen – mondta Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő.

 

Megfelelő tüzelőanyag

 

A tüzelő-fűtő berendezések használata során a megfelelő tüzelőanyagra is érdemes odafigyelni. Például még egy vegyes tüzelésű kályhában sem lehet bármit elégetni, különösen kerülni kell a lakkozott, festett, valamint a nedves faanyagok égetését. Ezek ugyanis fokozott koromképződéssel járnak, ami eltömítheti, valamint leszűkítheti a kémény keresztmetszetét, sőt a lerakódott korom magas hőmérsékletnél meg is gyulladhat.

 

Ingyenes kéményseprés

 

Fontos a kémények időszakos felújítása is, amelyet 2016. július 1-jétől a lakosság számára a katasztrófavédelem munkatársai díjmentesen végeznek. A sajtótájékoztatón továbbá elhangzott, kérik a lakosságot, hogy a katasztrófavédelem munkatársait engedjék be otthonaikba, hogy a szükséges ellenőrzéseket és a kéményseprést elvégezhessék. Megyénkben tavaly 8 esetből öten sérültek meg szén-monoxid-mérgezés során. Idén már rosszabb a statisztika, eddig 11 esetből 20 sérülést regisztráltak. A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében a kockázatot a lakásban elhelyezett érzékelőkkel lehet csökkenteni. A vásárlás során is érdemes körültekintően eljárni, ugyanis a piacon kapható eszközök nem mindegyike megfelelő. Az előírás szerinti mérőkről a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, valamint a megyei katasztrófavédelem honlapján (www.szabolcs.katasztrofavedelem.hu) tájékozódhatnak a fogyasztók.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)