Olcsóbb is lehet a locsolás

Házikertünk ápolása a nyári, száraz időszakban rendszeres locsolást igényel. Ahhoz, hogy a növények megfelelően növekedhessenek, termést hozhassanak, kertünk díszei lehessenek, sok vízre van szükség. A Nyírségvíz Zrt. ebben próbál segítséget nyújtani. Ellátási területén különböző lehetőségeket kínál ahhoz, hogy a kert öntözése minél gazdaságosabb legyen.

Az egyik megoldás ezeknek a locsolási mellékvízmérőknek a bekötése. Használatukkal jelentős összegeket tarthatunk az otthoni kasszában. A mérő a Nyírségvíz Zrt. ügyfélszolgálatán igényelhető.

– A locsolási mellékvízmérő beépítésének annyi feltétele van csupán, hogy a társaságunkkal legyen élő közszolgáltatási szerződése, mindkét szolgáltatásra, a vízre és a szennyvízre egyaránt. Ne legyen lejárt határidejű tartozása a vízszolgáltatásokra vonatkozólag. Hogyha beépíti a locsolási mellékvízmérőt, akkor a vegetációs időszakban májustól szeptember végéig nem kell a szennyvízdíjat megfizetni, csak a vízdíjat, a locsolási mérőn mért teljes mennyiség után – mondta el Pampuch Józsefné, a Nyírségvíz Zrt. értékesítési osztályvezetője.

Így pedig akár köbméterenként több mint 300 forintot is lehet spórolni településtől függően. A locsolás ennek köszönhetően lényeges olcsóbbá válik. A mellékvízmérőnek azonban díja is van. A betonaknás vízmérő aknába felszerelhető változata, amit egyedileg terveztetni is kell, 7430 forintba kerül, a belső hálózatra csatlakoztatható változathoz pedig 4830 forintért lehet hozzájutni.

A Nyírségvíz Zrt. egy másik lehetőséget is kínál az olcsóbb öntözéshez. Május 1. és szeptember 30. között igényelhető a mennyiségi korrekció is. Ez azt jelenti, hogy a kedvezményezett időszakban az elszámolásoknál 10 százalék kedvezményt kaphat minden lakossági felhasználó. A locsolási kedvezmény igénybevételéhez több feltétel is szükséges. Legfeljebb olyan 2 ezer négyzetméter alapterületű ingatlan esetében kérvényezhető, ahol az árutermelést egyáltalán nem szolgáló házikert öntözéshez veszik igénybe az ivóvízszolgáltatást, a felhasználó pedig rendelkezik víz- és szennyvízszolgáltatásra vonatkozóan közszolgáltatási szerződéssel, nincs vízdíj tartozása, nem rendelkezik saját kúttal a területen, illetve locsolási mellékvízmérőt sem kötött be. A 10 százalékos kedvezmény igényléséhez a Nyírségvíz Zrt. ügyfélszolgálatán egy kérelmet kell benyújtani.

Zadubenszki Norbert