Októberi önkormányzati választások – Hamarosan érkeznek az értesítők
Fotó: Archív / Szarka Lajos

Áder János köztársasági elnök október 13-ra, vasárnapra írta ki az önkormányzati választást. Az értesítők folyamatosan érkeznek.

A már ismert napon ismét reggel 6 és este 7 óra között lehet mindenkinek abban a szavazóhelyiségben szavazni, ahová a rendszer a lakóhelye szerint regisztrálta a választót.

Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző elmondta:

Ez a választás sokkal egyszerűbb, másik irányból nézve bonyolultabb abból a szempontból, hogy ez nem olyan, mint az egyéb választások, amikor az országban bárhol tartózkodik valaki, átkérheti magát. Most két helyen tudunk szavazni. Alapvetően az állandó lakcím szerinti szavazókörben, vagy ha valakinek van bejelentett tartózkodási helye - melyet a választást megelőzően 30 nappal létesített -, akkor erre a címre átkérheti magát, de csak ez a két lehetőség van. Fontos tudni, hogy átjelentkezni október 9-ig, szerdáig lehet.

Nyíregyházán több mint 96 ezer választásra jogosult polgár él. Most is igazolni kell a személyazonosságot és a lakcímet, a megfelelő iratokkal. A választók 101 szavazókörben adhatják le voksukat.

Mindenki két szavazólapot kap az önkormányzati választással kapcsolatban.  Az egyik szavazólapon polgármesterre lehet szavazni, a másik szavazólapon pedig a saját egyéni választókerületében induló jelöltekre. Nyíregyháza 15 egyéni választókerületre van osztva, tehát gyakorlatilag 15 egyéni választókerületi lap fog készülni. Fontos tudni, hogy mindkét szavazólapon érvényesen szavazni csak egy-egy polgármester, illetve képviselőjelöltre lehet.

- tájékoztatta szerkesztőségünket Dr. Szemán Sándor.

A választási kampány, így az ajánlások összegyűjtése is a választást megelőző 50. napon, azaz augusztus 24-én szombaton indul. Innentől kezdve van lehetőség ajánlások gyűjtésére, melyek leadására szeptember 9-ig kell sort keríteni, tehát gyakorlatilag bő két hét áll a megfelelő számú ajánlás összegyűjtésére.

Polgármester jelölt az lehet, aki legalább 500 ajánlást összegyűjtött a városban, míg az egyéni választókerületekben az a szabály, hogy az egy választókerületre jutó népesség 1 %-nak megfelelő számú ajánlást kell összegyűjteni. Nyíregyházán ez a legkisebb szavazókörben 56, míg a legnagyobban 73 aláírás összegyűjtését jelenti.

Szeptember 9. után kerül sor az ajánlások ellenőrzésére, majd összeáll a végleges lista.

A szavazólapok szeptember 30-án hétfőn vagy október 1-jén kedden érkeznek Nyíregyházára, a Választási Irodába. Október 13-án reggel innen jutnak a szavazóhelyiségekbe.