Októberi madártalálka a Szelkó-tónál - természetvédelmi program

Októberi madártalálka a Szelkó-tónál - természetvédelmi program
Madárgyűrűzés a Szelkó-tónál

Az E-misszió Egyesület 2021. október 21-25. között ismét madárgyűrűző eseményre hívja a természetet és madarakat kedvelő, és nyugodt kikapcsolódásra vágyó barátait a nyíregyházi Szelkó-tó mellé. A természetvédelmi program minden érdeklődő számára nyitott, különösen a szombati (október 23.) családi napon!

Petrilláné Bartha Enikő ornitológus, madárgyűrűző szakember és az E-misszió Egyesület hagyományosan novemberi madarásztáborukban vizsgálják és mutatják be az itt telelő és vonuló madárvilágot a Szelkó-tó mellett. A sok-sok éve rendszeresen megrendezett késő őszi madártalálkán várja a látogatókat a cinegék és rigók számos fajtája, az apróságok,  mint a királykák, a fakusz, az ökörszem, és látványos téli vendégeink: a süvöltők. De került már gyűrű az elmúlt években karvalyra, erdei fülesbagolyra, szajkóra, fekete harkályra, zöld és hamvas küllőre is. Mindig kíváncsian várjuk: visszatérnek-e a több évvel ezelőtt itt meggyűrűzött madarak, esetleg – hiszen ilyenre már többször is volt példa – befogunk-e egy távoli országban, sok száz kilométerre meggyűrűzött példányt.

 

A program szabadtéren zajlik. A járványhelyzetre való tekintettel arra kérünk mindenkit, hogy csak akkor látogasson ki az eseményre, ha egészséges, és enyhe légúti tünete vagy hőemelkedése sincsen. A helyszínen kézfertőtlenítő rendelkezésre áll.

Aki szeretne részt venni, akár egy-két napra vagy csak egy délutánra is, jelentkezzen! A látogatókat, családokat, gyerekeket elsősorban a szombati (október 23-i) családi nap alkalmával várják, reggel 8-tól a szervezők, míg a madárgyűrűzés iránt szakmailag komolyabban érdeklődőket, segítőket a többi napon is szívesen fogadják (viszont kérjük, hogy aki nem szombaton érkezik, az legalább fél nappal korábban telefonon egyeztessen a szervezőkkel).

 

További információ:
Petrilláné Bartha Enikő: 20/778-9585 Szigetvári Csaba: 20/512-3311 – szcsaba74@gmail.com


Megközelítés:
A Szelkó-tó melletti madárgyűrűző bázisra Nyíregyháza-Rozsrétszőlő - Alsóbadúri út közötti útszakaszról a régi téesz- telephely melletti leágazásról lehet déli irányban lehajtani a halgazdaság felé. Ez aszfaltos út, mely az M3 autópályán átívelő felüljáróba torkollik, melyen át kell hajtani. Aljában jobbra sorompó, amely az esemény időtartama alatt nyitva lesz. Az út zúzottköves földútként folytatódik, ami egyenesen bevisz a faház melegedőhöz, amely egyben a madárgyűrűző bázis. A fontosabb leágazásoknál szombaton eligazító táblák segítik a tájékozódást.
A kijutást mindenkinek magának szükséges megoldania. Célszerű autóval, kerékpárral jönni.

A részvétel ingyenes. A tábor önellátó, kérjük tehát, hogy a kilátogatók maguk gondoskodjanak ételről és italról, esetlegesen szállásról (sátorról). Távcsövet is érdemes hozni!

(E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület)