Októberben érkezik a sütőtök! Hamarosan kezdődik a szezon!
Fotó: Femina

Az őszi-téli időszakban ellepik a zöldséges standokat a sütőtökök. Bár a fajtától is függ. hogy mikor érik be a betakarításra, de általában októberben „éli virágkorát”.

 

Számtalan módon el lehet készíteni, csinálhatunk belőle levest, lasagne-t, vagy akár palacsintát is. Tököt azonban nemcsak az íze miatt ajánlott fogyasztani, hanem mert rengeteg tápanyagot, vitamint és rostot is tartalmaz.

 

-A benne található két legfontosabb vitamin az A- és C-vitamin. Utóbbi segíti immunrendszerünket, és a betegségek legyőzésében is fontos szerepet játszik. A sütőtökben található béta-karotin alakul szervezetünkben A-vitaminná, ez szintén segít a fertőzések leküzdésében, emellett látásunk egészségében is ­kulcsszerepet játszik. A sütőtöknek a magja és olaja is rendkívül értékes. A tökmagolaj segít a prosztatamegnagyobbodás megelőzésében és gazdag fitoösztrogénekben, melyekkel a magas vérnyomás kialakulásának kockázata csökkenthető- írja a vaol.hu.

 

Egyszerű sütőtökkrémleves recept:

 

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • alaplé
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 200 ml főzőtejszín
  • só, bors, szerecsendió

 

Elkészítése:

A tököt meghámozzuk, a magos részét kikaparjuk, felszeleteljük, majd sütőben megpirítjuk

  1. A 2 leveskockából odatesszük főni az alaplevünket.
  2. Leveskockából odatesszük főni az alaplevet
  3. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, megpirítjuk olajon, majd hozzáadjuk a sütőtököt.
  4. Hozzáöntjük az alaplevet, majd a főzőtejszínt.
  5. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük
  6. Összeforraljuk 3-4 perc alatt
  7. Levesszük a tűzről, botmixerrel összepürésítjük, majd még 2 percre visszatesszük főni